NSRS O IZMJENAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI :: Semberija INFO ::

 

NSRS O IZMJENAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI


Foto
Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jeste omogućavanje nabavke vakcine protiv humanog papiloma virusa i održanje dostupnosti vakcina protiv virusa korona.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić istakao je da se HPV vakcina i vakcina protiv virusa korona uvode kao preporučene, s namjerom da budu dostupne licima kojima vakcinaciju preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine ili licima koja vakcinu traže na lični zahtjev.

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, Prijedlog zakona o geološkim istraživanjima i Prijedlog zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Razlozi za donošenje zakona o geološkim istraživanjima, koji je danas u formi prijedloga pred poslanicima, sadržani su u potrebi preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba, te stvaranja uslova za kvalitetnije uređenje te oblasti, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Odredbama preloženog zakona predviđeno je da se u postupak odobravanja geoloških istraživanja uključe i lokalne zajednice na čijoj teritoriji će se izvoditi detaljna geološka istraživanja mineralne sirovine, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona.

Cilj Prijedloga zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju je podsticanje cjelovitog i harmoničnog razvoja učenika u skladu sa sposobnostima, a sticanjem operativnih i funkcionalnih znanja.

Ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić istakla je da se Prijedlogom zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju uređuje djelatnost osnovnog vaspitanja i obrazovanja kao dio jedinstvenog vaspitno-obrazovnog sistema.

- Zakonskim odredbama uređuje se osnivanje i prestanak rada ustanova osnovnog vaspitanja i obrazovanja, formiranje i rad savjetodavnog tijela u oblasti vaspitanja i obrazovanja, prava, obaveze, dužnosti i odgovornosti učenika, roditelja i zaposlenih u školi, nastavni planovi i programi, umjetničko vaspitanje i obrazovanje, upravljanje i rukovođenje školom - rekla je Trivićeva.

(RTRS)