CIJENA UZGOJA ŽITARICA DIKTIRAĆE OTKUP :: Semberija INFO ::

 

CIJENA UZGOJA ŽITARICA DIKTIRAĆE OTKUP


Foto: Ilustracija
Loši vremenski uslovi u Republici Srpskoj i BiH, ali i enormno poskupljenje gotovo svih energenata na svjetskom tržištu, mogli bi napraviti velike probleme proizvođačima žitarica u ovoj godini, koji ističu da sa oprezom ulaze u pregovore o otkupu.

Dok otkupljivači poručuju da su spremni za otkup žitarica, proizvođači upozoravaju da je kompletan posao neizvjestan i da će cijena uzgoja žitarica diktirati cijenu otkupa.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, za "Nezavisne novine" kaže da sa otkupljivačima imaju loše iskustvo još iz prošle godine.

"Prošle godine su otkupili svu pšenicu i ječam i prodavali su je na berzi. Nudili su je po 30 evra, a ljudima su plaćali po 36 maraka. I nisu dali ljudima da izvuku svoju pšenicu. Tako da imamo problem", ističe Bakajlić.

On dodaje da o otkupnoj cijeni u ovom momentu ne može govoriti.

"Ne mogu da pričam o cijeni dok ne vidim cijenu pšenice, a onda možemo razgovarati o tome. Ali ja ne mogu dati pšenicu po nekoj minimalnoj cijeni ako je cijena uzgoja dupla", naglašava Bakajlić.

A cijena uzgoja žitarica trenutno je katastrofalna, navode poljoprivrednici.

"Vidite da je gnojivo prošle godine u ovo doba bilo 70 KM, a sada je 220 KM. Onda možete zamisliti koja je to sada katastofa. I nafta je otišla na tri marke. Ne može nam se sada jednostavno oteti hljeb, a mi smo ga platili mnogo više", pojašnjava Bakajlić za "Nezavisne novine".

Na niske cijene otkupa neće pristati ni proizvođači iz FBiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, za "Nezavisne" ističe da se čekaju zvanične ponude.

"Proizvođači neće pristati na ponude koje će ih dodatno ugušiti. Znamo mi da bi otkupljivači rado kupili po prošlogodišnjim cijenama, ali to neće moći. Žetva treba tek sada da počne, treba to sada dizati onoliko koliko je trenutna cijena goriva, a ono je juče bilo skuplje nego prekjuče", kaže Bićo. Jedan od najvećih otkupljivača žitarica biće "Novi Žitopromet" iz Bijeljine.

Iz ovog preduzeća, čiji je vlasnik kompanija "Kutjevo", nedavno su poručili da spremno dočekuju kampanju otkupa.

Kazali su i da imaju dovoljne kapacitete u skladištima, da će robu plaćati odmah po obračunu i da će se prijem robe, kada otkup počne, obavljati svakodnevno od sedam ujutru do 23 časa uveče.

Prema riječima Save Bakajlića, Semberija raspolaže sa oko 18.000 hektara crnog žita, od čega na ječam otpada oko 5.000, dok su ostale količine u pšenici.

Bakajlić za "Nezavisne" kaže da ne može pretpostaviti koliki će biti ovogodišnji prinos, ali da bi, po ranijim iskustvima, to trebalo da bude oko pet tona.

(Nezavisne)