SVAKI UVOZ NOVA CIJENA :: Semberija INFO ::

 

SVAKI UVOZ NOVA CIJENA


 - Poskupljenje hrane nastavlja se iz dana u dan, a na spisku namirnica koje bi u narednom periodu mogle još poskupjeti je i riža za koju domaći uvoznici kažu da sa svakom novom pošiljkom stiže i nova cijena.

Svjetske prognoze pokazuju da proizvodnja riže nije ugrožena i da bi u Indiji ovoga ljeta trebalo da bude dobra žetva, ali da je proizvodnja poskupjela te da je to razlog zbog koga će ova namirnica i kod nas koštati više.

Ako je suditi prema računici statističara u Republici Srpskoj, građani su u aprilu ove godine izdvajali u prosjeku 3,33 marke za kilogram riže, dok je u istom mjesecu prošle godine kilogram te namirnice koštao u prosjeku 2,72 marke.

Vlasnik trgovačkog lanca “Frukta trejd” iz Dervente Duško Reljić ističe za “Glas Srpske” da nema nikakvih pravila i da se cijene svih namirnica, a posebno uvozne robe mijenjaju iz dana u dan.

- Mijenja se cijena proizvodnje, brodarina, sve živo. Riža krene sa jednom cijenom, dok stigne do nas već je druga cijena i tu nema kraja. Nabavljamo je iz cijelog svijeta, gdje god se proizvodi - ispričao je Reljić, dodavši da u skladu sa svim tim troškovima i oni dižu cijenu proizvoda u svojim marketima.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prva četiri mjeseca ove godine uvezeno je 3,15 miliona kilograma riže vrijednosti 5,01 milion maraka, dok je u istom periodu lani uvezeno 2,55 miliona kilograma te namirnice, vrijednosti 3,20 miliona maraka. Najviše riže uvezeno je iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Švajcarske i Pakistana.

Na adrese udruženja za zaštitu potrošača pritužbe potrošača stižu svakodnevno. Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić ističe da je vrlo vjerovatno da su pojedini uvezli veću količinu riže, kao što je bilo i sa drugim namirnicama, kako bi je, kad u svijetu poskupi, prodali po daleko višim cijenama i zaradili preko noći.

- Podaci o uvozu riže i nemaju nekog smisla, pa nismo mi svi odjednom počeli da jedemo rižu, niti je kod nas otvoreno toliko kineskih restorana. Sigurno da tu ima posla za inspektore, da se vidi gdje je završila ta silna riža, po kojoj cijeni je nabavljena, a po kojoj će se prodavati nakon što odleži u skladištima. Često nam se potrošači žale da se cijene pojedinih proizvoda razlikuju i za marku od marketa do marketa. Mi tu ne možemo ništa osim da ih savjetujemo da se ne zalijeću u prvu prodavnicu već da dobro pogledaju gdje je najpovoljnije - rekao je Vasilić.

Ističe da se isto dešavalo i dešava i sa gorivom, pšenicom i brašnom.

- Sve nestašice se vještački prave da bi pojedini mogli da se bogate preko leđa naroda - zaključio je Vasilić.  

Najveći proizvođači

Uz pšenicu i kukuruz riža je jedna od vodećih namirnica u svijetu, a više od 3,5 milijarde svjetske populacije smatra rižu osnovnom hranom. Najveći proizvođači riže u svijetu su Indija, Kina, Indonezija, Bangladeš, Tajland, Vijetnam, Burma, Filipini, Kambodža i Pakistan. Te zemlje su i najveći potrošači riže.

(Glas Srpske)