SUD BIH ODGODIO ISPLATU 30 MILIONA SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

SUD BIH ODGODIO ISPLATU 30 MILIONA SRPSKOJ


- Sud BiH odgodio je isplatu oko 30 miliona maraka sa kamatama koje je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) trebalo da plati Srpskoj na osnovu pravosnažne presude do 11. juna, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Sud BiH je tu odluku donio u petak, dan pred rok za izvršenje presude, a  u obrazloženju naveo da je prihvatio prijedlog Pravobranilaštva BiH, te odbacio prijedlog Pravobranilaštva Republike Srpske da bude izvršena pravosnažna presuda do 11. juna ove godine.

Pravobranilaštvo RS navelo je da prolongiranjem rokova izvršenja presude Sud BiH samo nanosi štetu Srpskoj.
Pravobranilaštvo BiH je kao zakonski zastupnik UIO tražilo od Suda BiH da izvršenje pravosnažne presude prolongira sa 11. juna ove na isti datum iduće godine.

"Naš prijedlog odnosi se na odgađanje sprovođenja izvršenja rješenja Suda BiH od 28. septembra 2016. godine do 11. juna 2023. godine", kazali su "Glasu Srpske" prošle sedmice u Pravobranilaštvu BiH.

Iz Ministarstva finansija RS ranije su naveli da će insistirati  na prinudnoj naplati ako presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna ove godine.

"Insistiraćemo na prinudnoj naplati jer se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a Srpska trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH", podvukli su u Ministarstvu finansija.

Naglasili su da su u proteklom periodu iskorišćene sve sudske i vanparnične mogućnosti kako bi bilo naplaćeno oko 30 miliona KM po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu.

"Srpska je u toku 2018. godine blokadom računa UIO uspjela naplatiti 4,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije dobijen jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja u septembru 2018. godine i u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom", naglasili su u Ministarstvu finansija.     

(Glas srpske/Nezavisne novine)