Bijeljinski advokati protiv uvođenja fiskalnih kasa :: Semberija INFO ::

 

Bijeljinski advokati protiv uvođenja fiskalnih kasa


Bijeljinski advokati i advokatski pripravnici organizovali su danas, 27. juna 2019. godine mirni protest ispred zgrade pravosuđa u Bijeljini, solidarišući se sa brčanskim advokatima koji se protive uvođenju fiskalnih kasa u advokatskim kancelarijama.

Đorđe Vasić, predsjednik Zbora advokata  bijeljinske regije, koji obuhvata oko stotinu advokata, kaže da je položaj advokature u RS regulisan Ustavom i Zakonom o advokaturi  RS i uživa posebnu pravnu zaštitu, jer je tim zakonskim propisima advokatura propisana kao samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći.

„Želim istaći da je advokatura samostalna i nezavisna od od javne vlasti. Uvođenje fiskalizacije u advokatsku djelatnost javna vlast bi se miješala u samostalnost i nezavisnost advokature i to na način koji je protivan drugim propisima, posebno Zakonu o advokaturi. Poreski organi bi uvođenjem fiskalnih kasa mogli kontrolisati sve advokatske spise i sve predmete, što je protivno osnovnoj obavezi advokata da čuvaju profesionalnu tajnu. Na taj način svi advokatski spisi i sve povjerljive informacije postali bi javni, što je nedopustivo. Nije dozvoljen pretres advokatske kancelarije, odnosno jeste, ali samo uz naredbu suda i to u odnosu na one predmete na koje se naredba suda odnosi.  Ovim bi, praktično, bilo omogućeno organima Poreske uprave da pretresaju čak i advokatske kancelarije, što je nedozvoljeno“.

Vasić kaže da bi i u pretpostavljenoj situaciji eventualno neizdavanje fiskalnog računa i donošenje rješenja Poreske uprave ili UIO BiH o zabrani obavljanja advokatske djelatnosti bilo u suprotnosti sa Zakonom o advokaturi RS i Statutom Advokatske komore RS, jer o zabrani obavljanja advokatske djelatnosti može odlučiti samo advokatska komora, odnosno sud u određenom krivičnom postupku koji bi se vodio protiv advokata.

„Uvođenjem fiskalizacije javna vlast bi se direktno miješala u prava advokata i narušen bi bio položaj i ugled advokature u cjelini. Mi smo o ovom problemu obavijestili Vijeće advokatskih asocijacija i pravnih društava Evrope i Međunarodnu asocijaciju advokatskih komora i očekujemo  i njihovu zaštitu, jer se ove asocijacije bore za zaštitu prava i ugleda advokature u cijelom svijetu“, kaže Vasić, ističući da ni u jednoj evropskoj zemlji nema fiskalnih kasa u advokaturi.

Semberija INFO/ Lj.Ljubojević