UPIS PRVE GENERACIJE STUDENATA SINOLOGIJE :: Semberija INFO ::

 

UPIS PRVE GENERACIJE STUDENATA SINOLOGIJE


Foto
Filološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci od akademske 2002/2023. godine pokreće moderan, interdisciplinarni Studijski program sinologije, namijenjen budućim studentima koji žele da izučavaju kineski jezik, književnost, tradicionalnu i modernu kulturu, istoriju, međunarodne odnose i druge aspekte sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini.

„Kina je najbrže rastuća ekonomija i druga ekonomska sila svijeta i već je prisutna u raznim aspektima našeg ekonomskog, društvenog i političkog života. Otvaranje ovog studijskog programa predstavlja dugoročno ulaganje u znanje i institucionalni odgovor Republike Srpske u vremenu kompleksne globalne međuzavisnosti“, kaže doc. dr Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci.

Studijski program sinologije traje četiri godine, a nastava se odvija na srpskom, kineskom i engleskom jeziku u moderno opremljenoj učionici. Postoji mogućnost dobijanja stipendije i dužeg ili kraćeg plaćenog boravka u Kini, te mogućnost daljeg usavršavanja na master i doktorskim studijama u Kini. Predavači su domaći i gostujući profesori i lektori iz Kine.



„Nakon završetka studija, studenti će, pored potrebnih znanja koje treba imati  profesor i prevodilac kineskog jezika, steći dodatne vještine poput računarske pismenosti, šireg poznavanja diplomatije i ekonomskih tokova, dobrog poznavanja kineskog i engleskog jezika (C1 prema evropskom referentnom okviru) te će moći da rade kao konsultanti u državnim institucijama koje sarađuju sa Kinom i drugim azijskim zemljama“, dodaje Stević, navodeći da studenti koji uspješno okončaju studije dobijaju zvanje diplomirani sinolog - 240 ECTS.

Ona ističe da ovakav obrazovni profil dosad nije postojao, jer su se uglavnom filološke studije usmjeravale na obrazovanje nastavnika i prevodilaca, čime se Univerzitet u Banjoj Luci, sa ovim studijskim programom dodatno pozicionira ne samo u regionu, već i u naučno-obrazovnim okvirima EU.

„Pozivam buduće studente da iskoriste ovu priliku i odaberu ovaj studijski program, a sve dodatne informacije o upisu i samim studijama mogu dobiti na Filološkom fakultetu ili Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci.“, poručuje doc. dr Ljiljana Stević.
 
UPIS 30 STUDENATA

Planiran je upis 30 studenata sinologije, od čega 20 na budžetu, a ima mjesta i za pet studenata na samofinansiranju, te za pet stranih studenata.

Svi zainteresovani budući studenti moći će predati dokumenta u studentsku službu Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci od 20. do 24. 6. 2022. godine. Prijemni ispit koji se sastoji od testa srpskog i engleskog jezika, zakazan je za 27. 6. ove godine.