U Srpskoj 400 agronoma bez posla :: Semberija INFO ::

 

U Srpskoj 400 agronoma bez posla


U Republici Srpskoj 400 inženjera poljoprivrede je na birou, a i oni koji su zaposleni, nerijetko, nakon 16 godina školovanja rade fizičke poslove: voze viljuškare ili pretovaraju vreće sa vještačkim gnojivom. Na to je sinoć na skupštinskom zasjedanju upozorio poslanik SDS Miladin Stanić.

-Treba li onda da se čudimo, što naši inženjeri agronomije po Sloveniji i drugim zemljama EU voze kamione. Žalosno je to, u obrazovanje svakog od njih je uloženo najmanje 100.000 KM, ali oni nemaju drugog izbora. Ako ovdje ne može naći posao, ne može osnovati svoju farmu, jer nije u prilici da uzme u zakup ili pod koncesiju državnu zemlju, šta drugo mladom visokoobrazovanom čovjeku preostaje - rekao je Stanić.

On je zamolio predstavnike Vlade da nađu mjesta za agronome, ako ne može drugačije, onda bar prekvalifkacijom za IT sektor, ili druge oblasti. Stanić je, međutim, rekao i nešto što je pogodilo u živac ministra poljoprivrede Borisa Pašalića, koji je i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

-Imamo toliko nezaposlenih agronoma, a istovremeno imamo samo na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci 150 zaposlenih i oko 200 studenata. Zar ne bi bilo bolje da demontiramo Poljoprivredni fakultet u Banjaluci ili na Palama, pa da studente, uz stipendije, šaljemo na studije u Srbiju - rekao je Stanić.

Ministar Pašalić je odgovorio da imamo na birou i 1.000 pravnika, pa niko ne zagovara ukidanje Pravnog fakulteta.

-Nije istina da na Poljoprivrednom fakultetu imamo 150 zaposlenih i 200 studenata. Imamo mnogo manje zaposlenih i mnogo više studenata, a među akademskim osobljem imamo veliki broj mladih ljudi, koji su se obrazovali u inostranstvu, pa se vratili u RS - rekao je Pašalić.

Dodao je da je drugo je pitanje zašto u BiH imamo osam poljoprivrednih fakulteta, dok, na primjer Austrija, koja ima duplo više stanovnika i jedna je od najbogatijih zemalja svijeta, ima dva poljoprivredna fakulteta.

-Rješenje, svakako treba tražiti, ali nije rješenje ukidanje fakulteta u Banjaluci, koji je jednako kvalitetan, a u nekim aspektima čak i kvalitetniji od Poljoprivrednog fakulteta u federalnom Sarajevu - rekao je Pašalić i dodao da će se nažalost, silom prilika, broj studenata agronomije sigurno smanjivati, jer imamo sve manje djece i mladih.

Srpska info/Bijeljina danas