GORIVO NA PUMPAMA U SRPSKOJ PONOVO POSKUPJELO :: Semberija INFO ::

 

GORIVO NA PUMPAMA U SRPSKOJ PONOVO POSKUPJELO


- Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj ponovo je poskupjelo, pa tako jutros na pojedinim pumpama litar „dizela“ košta čak 3,49 maraka.

Iz cjenovnika na banjalučkim pumpama je vidljivo da je gorivo skuplje od nekoliko feninga pa sve do 20 feninga po litru u odnosu početak sedmice. Tako u prosjeku litar „dizela“ košta od 3,24 do 3,35 KM.  

Time se obistinjuju najave s kraja prošle sedmice da će biti korekcija cijena naftnih derivata na teritoriji BiH, odnosno Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH Milenko Bošković rekao je tada da su nabavne cijene naftnih derivata na berzi povećane što će se preliti i na domaće tržište.

- Imamo trend povećanja cijena ali s obzirom na ljetnu sezonu i povećanu potražnju i potrošnju naftnih derivata očekivano je da idućih dana cijene budu veće od 20 do 25 feninga - rekao je “Glasu Srpske” Bošković i dodao da je neminovan uzlazni trend povećanja cijena goriva.

Bošković je podsjetio i da niko od nadležnih ne radi ništa po pitanju donošenja mjera u vezi sa divljanjem cijena goriva.

Od početka divljanja cijena goriva na benzinskim pumpama u BiH domaće vlasti najavljivale su da će ukinuti akcize na gorivo. To zakonsko rješenje prošlo je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u martu, ali od tada nije stavljeno na dnevni red sjednica Doma naroda. Izmjenama Zakona o akcizama bilo je  predviđeno da gorivo na domaćem tržištu bude jeftinije za 30, odnosno 40 feninga po litru.
 
(Glas Sepske)