NEOPOREZIVI DIO TOPLOG OBROKA 0,75 ODSTO OD PROSJEČNE PLATE :: Semberija INFO ::

 

NEOPOREZIVI DIO TOPLOG OBROKA 0,75 ODSTO OD PROSJEČNE PLATE


Foto
Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o porezu na dohodak propisano je da neoporezivi dio toplog obroka bude 0,75 odsto prosječne neto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu ako se on priprema kod poslodavaca ili koriste usluge keteringa, što iznosi 7,53 KM za svaki dan koji je zaposleni bio na poslu.

"Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da naknada za topli obrok, ukoliko se on priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa, bude oslobođena plaćanja poreza, a da naknada toplog obroka, ukoliko se isplaćuje, bude tretirana identično kao plata, što i jeste", rekla je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, obrazlažući predloženo rješenje poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je napomenula da je Privredna komora Republike Srpske u novembru prošle godine predložila da vrijednost toplog obroka, koji je oslobođen poreza na dohodak od ličnih primanja ukoliko se priprema kod poslodavca ili se koriste usluge keteringa, bude do šest KM dnevno po zaposlenom, ali da je s obzirom na poskupljenja Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske predložila 0,75 odsto od prosječne plate.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrali su juče i izmjene Zakona o republičkoj upravi, kojim se predviđa pripajanje Republičkog deviznog inspektorata Poreskoj upravi Republike Srpske i to zbog korištenja SAP tehnologije.

"Planirano je pripajanje i radi bolje i racionalnije organizacije republičkih organa uprave, kojom bi radnici obje uprave dijelili i ista sredstva rada, vršili jedinstvena ugovaranja i plaćanja dobavljačima, te smanjili administriranje", rekla je Senka Jujić, ministarka uprave i lokalne samouprave.

Ove izmjene Zakona o republičkoj upravi predložene su nakon analize Ministarstva finansija koja je pokazala da postoji visok stepen uskopovezanih nadležnosti, odnosno djelokruga rada Poreske uprave i Republičkog deviznog inspektorata.

"Predloženo je da Poreska uprava, koja raspolaže neophodnim kapacitetima, preuzme poslove iz nadležnosti Republičkog deviznog inspektorata, a sve radi racionalnijeg i ekonomičnijeg poslovanja", istakla je Jujićeva.

(Nezavisne)