Hoće li RS stati ukraj manipulacijama: Čak 5.000 potpisa uslov za osnivanje partije :: Semberija INFO ::

 

Hoće li RS stati ukraj manipulacijama: Čak 5.000 potpisa uslov za osnivanje partije


Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatraće Nacrt zakona o političkim strankama u Republici Srpskoj, kojim se predviđa da umjesto sadašnjih 500 potpisa za osnivanje političke stranke treba prikupiti 10 puta više ili 5.000 potpisa.

Osim toga, osnivačkoj sjednici skupštine stranke treba da prisustvuje najmanje 250 članova, a jedan građanin može biti osnivač samo jedne političke stranke, izuzev u slučaju kada je od osnivanja političke stranke čiji je ranije bio osnivač prošao period od četiri godine.

"Novosnovane partije osnivaju se zbog manipulacije jer ne znam da je ijedna od stranaka koje su formirane u izbornim godinama uspjele napraviti nešto na izborima. Te stranke se osnivaju uz pomoć već aktuelnih političkih partija kako bi se obezbijedio veći broj mjesta u biračkim odborima", rekao je Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji je i predložio ovo zakonsko rješenje.
On ističe da takve partije imaju svega nekoliko članova i na izborima osvoje jedan ili nijedan glas, a da je tako kako kaže, govori i činjenica da je 2016. godine na svakih 8.000 ljudi bila registrovana jedna politička partija.

Inače, u Republici Srpskoj na snazi je Zakon o političkim organizacijama, koji je donesen još u junu 1996. godine, a neznatno je izmijenjen 2022. godine i u posljednjih 25 godina odredbe postojećeg zakona, po mišljenju predlagača, u značajnom dijelu su prevaziđene.

Trenutno su za registraciju političke partije uslovi dosta liberalni i osim 300 KM takste potrebno je 500 potpisa, s tim da osnivačku skupštinu mogu osnovati svega tri člana i donijeti akte neophodne za registraciju u sudu. S obzirom na veliki broj političkih partija u periodu od 2009. do 2017. godine na zahtjev Centralne izborne komisije BiH iz registra je izbrisano njih 158.

"Mnoštvo političkih stranaka otvorilo je prostor za izborne manipulacije, te dovelo do nestabilnosti zakonodavnih tijela na svim nivoima vlasti", navodi se u obrazloženju Nacrta zakona o političkim strankama u Republici Srpskoj.

Ono što je zanimljivo jeste da je Vlada Republike Srpske na ovo predloženo zakonsko rješenje dala negativno mišljenje, ali kako kaže Bundalo to nije razlog da se o zakonu ne raspravlja i otvori priča o tim stvarima.
"To je proces. Ovaj zakon će imati smisla kada se isti ili sličan usvoji u Federaciji BiH i Brčko distriktu i uz izmjene Izbornog zakona BiH", naglasio je Bundalo.

Nacrtom zakona o političkim strankama u Republici Srpskoj na određen način regulisano je i spajanje političkih partija pa tako recimo političkoj stranci se može pripojiti druga politička stranka s tim da stranka koja se pripaja gubi svoj pravni subjektivitet, što sada nije slučaj.

Takođe, nacrtom je definisano kako stranka prestaje s radom s tim da postupak za zabranu rada političke stranke može pokrenuti Ministarstvo pravde, Vlada, republički javni tužilac i Narodna skupština Republike Srpske.
Kada je riječ o kaznenim odredbama, nacrt predviđa navjeću kaznu od 10.000 KM, ali i obavezu da sve partije podnesu zahtjev za upis u registar osim onih koji su na posljednjim izborima osvojili najmanje jedan mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili Predstavničkom domu parlamenta BiH.


Nezavisne novine