MIROSLAV KOJADINOVIĆ UČESNIK ENERGETSKE KONFERENCIJE U BERLINU :: Semberija INFO ::

 

MIROSLAV KOJADINOVIĆ UČESNIK ENERGETSKE KONFERENCIJE U BERLINU


Foto
Privrednik i humanista iz Njemačke Miroslav Kojadinović istakao je da Republika Srpska ima veliki potencijal  kada je riječ o geotermalnoj i solarnoj energiji.
 
-Taj potencijal Republika Srpska ima zbog same klime, ali i velikog broja sunčanih dana, kao i površine koje se mogu primjeniti za postavku solarnih panela. U Spskoj ima toplotnih izvora vode na vrlo efikasnim površinama koje možemo na  jednostavan način da upotrijebimo za grijanje stanovništva-rekao je Kojadinović koji danas učestvuje na Energetskoj konferenciji u Berlinu.
 
Kojadinović je nakon današnjeg panela posvećenom energetskim resursima rekao da su ove teme veoma važne za cijelu Evropu.
 
-Preporuke su da se energetski resursi kao što su ugljen, tečna goriva, gas i slično, koje posjeduje Evropa, a većinu od njih uvozi iz Ruske federacije u što  kraćem roku pređe na regenerativnu energiju. Time bi se smanjila zavisnost od uvoza-rekao je Kojadinović.
 
On je pojasnio da je cilj da se do 2030. godine pređe na prirodne izvore energije kao što su termalne vode, sunčevi paneli, vetrenjače i slično.
 
-Sa prirodnim resursima smanjuje se ugljen dioksid, a dobija se na ekološkom planu -zaključio je Kojadinović.
 
On na Energetskoj konferenciji u Berlinu prisustvuje kao član Njemačke organizacije sudskih vještaka i eksperata koji su i organizatori današnje konferencije.
 
Miroslav Kojadinović je industrijski arhitekt u inženjeringu a suvlasnik je kompanije "Domatek" koja se bavi ispitivanjem vazduha, vode i medicinskim sektorom.Rodom je iz Teslića a živi u njemačkom gradu Burghauzenu.
 
Tokom proteklih godina dokazao se kao veliki humanitarac a za svoj humanitarni rad dobitnik je više priznanja opštine Lopare i drugih opština u Srpskoj.
 
Poznat je kao veliki patriota Republike Srpske.