Koga će kandidovati vladajuća koalicija: Dodik bi oba kandidata, Stevandić JOŠ ZATEŽE :: Semberija INFO ::

 

Koga će kandidovati vladajuća koalicija: Dodik bi oba kandidata, Stevandić JOŠ ZATEŽE


Hoće li SNSD ponuditi oba kandidata za inokosne funkcije na narednim izborima ili će jedno od ta dva mjesta pripasti nekoj od koalicionih partija?

Iako vladajuća koalicija još nije zvanično odlučila o imenima kandidata za obje inokosne funkcije na predstojećim izborima, donijeli su jednoglasnu odluku da idu sa zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske.

Lider SNSD, Milorad Dodik, još prošle sedmice je saopštio da će njegova partija predložiti oba kandidata za individualne funkcije, a svog kandidata za jednu od inokosnih funkcija je još u novembru prošle godine najavila i Ujedinjena Srpska.

Na posljednjem sastanku vladajuće koalicije, koji je održan u ponedjeljak, Dodik je rekao da je opredjeljenje da se ide sa zajedničkim kandidatima za člana Predsjedništva i predsjednika Srpske, ali da je ostalo pitanje hoće li biti kandidovani ispred partija ili koalicije.

Iako na sastanku nisu donijeli čvrst stav ko će ponuditi svoje kandidate, Dodik je nekoliko dana ranije naglasio da SNSD u okviru vladajuće koalicije, kao najveći organizovani politički subjekt, ima obavezu i pravo da predloži oba kandidata.
– To ćemo učiniti kada to termini nalažu – naglasio je Dodik.

I radna grupa Ujedinjene Srpske je još u novembru prošle godine izrazila želju da imaju svog kandidata bar na jednu funkciju.
Član Predsjedništva US, Kostadin Vasić, tada je saopštio da su, radeći analize anketa i raspoloženja u društvu, utvrdili da rejting te stranke raste, te da bi, shodno tome, trebali imati svog kandidata ili za predsjednika Srpske ili za člana Predsjedništva BiH.
Vasić je naglasio da US može da predloži kandidata sa postojećim političkim iskustvom ili kandidata koji do sad nije bio političar. Ukoliko bi zajednički kandidat bio neko ko do sada nije bio političar, radna grupa US predlaže da to bude Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

U slučaju da zajednički kandidat koalicije za predsjednika Srpske ili člana Predsjedništva BiH bude neko od lidera stranke, oni su ponudili svog predsjednika, Nenada Stevandića.
Na pitanje da li su promijenili mišljenje, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, juče je za Srpskainfo rekao da će se o tome razgovarati kada se “bude govorilo o imenima kandidata”.
– Bez imena kandidata nema svrhe razgovarati – bio je kratak Stevandić.

Poslanik Socijalističke partije u parlamentu Srpske, Milan Tubin, istakao je za Srpskainfo da je SNSD predložio da ponudi svoje kandidate, ali da još ništa nije konačno.
– Mi ćemo uskoro imati sjednicu vrha stranke na kojoj će se donijeti odluka kako ćemo i u kom pravcu ići na izborima. Vjerujem da će sve ići onako kako je dogovoreno na nivou koalicije i da neće biti nekih iznenađenja – kaže Tubin.

Srpska info