MUP: PROVJERITI ROKOVE VALIDNOSTI LIČNIH DOKUMENATA KAKO BI SE IZBJEGLE GUŽVE :: Semberija INFO ::

 

MUP: PROVJERITI ROKOVE VALIDNOSTI LIČNIH DOKUMENATA KAKO BI SE IZBJEGLE GUŽVE


Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i putnih isprava maloljetnih članova porodice, te na vrijeme, po potrebi, iste zamijene.

 S obzirom da se građani spremaju za godišnje odmore, a i znatno je veći broj naših državljana koji žive u inostranstvu  koriste godišnje odmore da izvrše zamjenu ličnih dokumenta, ovo je period kada znatno veći broj građana na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata podnosi zahtjeve za izdavanje ličnih dokumenata.

Iz MUP-a podsjećaju da je zakonski rok za izdavanje putne isprave 30 dana, a lične karte 15 dana.

- Građanima je omogućeno izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM. U slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo, izdavanje putne isprave po hitnoj proceduri iznosi 50 KM - saopštili su iz MUP-a Srpske.

Ministarstvo je građanima omogućilo da mogu posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net), android aplikacije i viber čet bot aplikacije MUP Republike da pristupe SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava (lične karte, vozačke dozvole, putne isprave), te registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište. Cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici.

Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.
SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, ali takođe ih podsjeća da im lični dokument ili registracija vozila ističu. Upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske www.mup.vladars.net - stoji u saopštenju MUP-a Srpske.