Obilježavanje Dana Vojske RS, semberskih ratnih jedinica i 3. pješadijskog RS puka :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje Dana Vojske RS, semberskih ratnih jedinica i 3. pješadijskog RS puka


Gradska boračka organizacija Bijeljina zajedno sa predstavnicima ratnih jedinica formiranih na ovoj teritoriji,  lokalne samouprave, 3. pešadijskog RS puka, obilježili su danas svečano Dan Vojske  Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan 3. pešadijskog RS puka. 


 
Ovim povodom,  na spomeniku poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu brojne delegacije položile su cvijeće i vijence, a sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske služili su parastos za sve poginule borce.
Ceremoniji na gradskom trgu, prethodio je defile pripadnika 3. pešadijskog RS u stroju sa ratnim zastavama od Kasarne „,Vojvoda Stepa Stepanović“ do gradskog trga. 



Pripadnici 3. pješadijskog RS puka prošli su ulicom Srpske dobrovoljačke garde, te ulicom Meše Selimovića ka zgradi Gradske Uprave Bijeljina, a onda ulicom Vuka Karadžića do centralnog spomenika poginulim borcima  u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na svečanoj ceremoniji je rečeno da je Vojska RS nastala kao potreba za opstanak srpskog naroda, te da je sa područja Semberije živote za odbranu RS dalo više od hiljadu boraca.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović izjavio je da je osnovni zadatak Vojske RS bio da brani srpski narod i otadžbinu.
On je istakao da su Grad Bijeljina i borci iz ovog kraja dali veliki doprinos u odbrani RS u toku proteklog rata, jer su učestvovali u bitkama u svim krajevima.
„Koliko su te bitke bile teške govori podatak da je više od 1.000 naših saboraca dalo život i tu smo danas da im se poklonimo“, naglasio je Stevanović.
Prema  njegovim riječima, mlađi naraštaji nikada ne smiju da zaborave sve one koji su dali svoj doprinos za RS.
„Buduće greneracije treba da se sjećaju onih koji su stradali i svih onih koji su dali doprinos u stvaranju i očuvanju naše RS“, naglasio je Stevanović. 



Na skupu je naglašeno da je ovo bitan jubilej, jer je 30 godina od osnivanja Vojske RS i 30 godina od kada je srpski narod počeo stvaranje uslova za slobodu i život u Srpskoj.
 
Vojska RS je, kako je rečeno, upravo ta koja je omogućila da srpski narod iznese sve bitke u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na dostojanstven, profesionalan i moralan način.
 
General Vojske Republike Srpske u penziji Petar Mlađenović rekao je da su 12. maja 1992. godine počele svijetle stranice istorije Srba zapadno od Drine.
„Stvaranje Vojske RS, kao nukleusa snaga srpskog naroda za odbranu svojih interesa, bio je početak sjajne istorije i zalog za budućost, jer u budućnosti znamo svoj put, znamo da je Republike Srpska jedina naša Otadžbina“, izjavio je Mlađenović.

Komandant Trećeg pješadijskog bataljona RS puka i komadant bijeljinske kasarne pukovnik Nebojša Jovanović izjavio je da je srpski narod 1992. godine odlučio da se odupre onima koji su prijetili da ponovo otvore stratišta, poput Jasenovca.
„Zahvaljujući Vojsci RS tako nešto se nije ponovilo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvoreni su uslovi da se odbrani RS, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, pripadnici Trećeg pješadijskog RS puka, koji su nasljednici Vojske RS i baštine njenu tradiciji, dužni da nastave stalnu borbu za ostanak i opstanak RS, što danas čine u miru.
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je da je Vojska RS osnovana samo i isključivo da bi branila srpski narod i da je, zahvaljujući toj ulozi, upisana velikim slovima u istoriju.



Vijence na spomenik palim borcima položili su predstavnici svih ratnih jedinica koje su formirane na ovom području, Trećeg pešadijskog RS puka,  delegacija Gradske uprave Bijeljina, MUP-a RS, organizacije porodica poginulih boraca i drugih udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Nakon svečane ceremonije na gradskom trgu, koja je održana uz blagoslov Srpske Pravoslavne crkve, organizovana je posjeta  spomen sobi u znak sjećanja na sve poginule u bijeljinskom muzeju.

Semberija info - Z. Kusmuk