“NOVA BANKA” ULAZI U ZAVRŠNU FAZU PREUZIMANjA “SBERBANKE” :: Semberija INFO ::

 

“NOVA BANKA” ULAZI U ZAVRŠNU FAZU PREUZIMANjA “SBERBANKE”


Foto
Prijavom koncentrancije Konkurencijskom savjetu BiH “Nova banka” Banjaluka otpočela je poslednju fazu preuzimanja „Sberbanke“ Banjaluka, a koja bi mogla biti okončana sledeće sedmice

Koncentracija će, prema podacima iz Prijave Konkurencijskom savjetu imati efekat na tržištu  pružanja bankarskih usluga.

“Savjet poziva sve zainteresovane privredne subjekte koji djeluju na navedenom relevantnom tržištu ili druge privredne subjekte koji djeluju na drugim tržištima na kojima bi  namjeravana koncentracija mogla imati efekat, te druge institucije ili udruženja koje imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da mogu dostaviti pisane primjedbe i mišljenja u vremenskom roku od pet dana od dana objave obavještenja”, saopšteno je danas iz Konkurencijskog savjeta BiH.

Inače, nakon isteka perioda za primjedbe, Konkurencijski savjet bi trebao da odobri koncentraciju.
Zatim Agencija za bankarstvo Republike Srpske poziva Novu banku da uplati novac za kupovinu “Sberbanke” na poseban račun sa kojeg će on biti transferisan vlasniku – Sberbank Europe AG.

Nakon što novac „legne“ na račun, Agencija obavještava Centralni registar hartija od vrijednosti Republike Srpske da vlasništvo nad akcijama prenese na Novu banku.

Time se stiču uslovi da Nova banka sazove vanrednu sjednicu akcionara na kojoj će se donijeti odluka o promjeni imena „Sberbanke“ kao što su to uradili novi vlasnici ove ruske banke u FBiH i regionu.

Podsjećamo, “Sberbanka”  je prodata početkom marta ove godine, nakon što je upravljanje nad njom preuzela Agencija za bankarstvo Republike Srpske, a u cilju zaštite deponenata i tržišta.

(Capital)