Velika šteta u Hercegovini: U zemljotresu stradalo više od 130 objekata :: Semberija INFO ::

 

Velika šteta u Hercegovini: U zemljotresu stradalo više od 130 objekata


Nakon zemljotresa, koji je pogodio Hercegovinu, u Ljubinju i Berkovićima je oštećeno više od 130 javnih i privatnih objekata, a pojedine porodice su iseljene iz svojih kuća.

Velika materijalna šteta zabilježena je u Ljubinju na zgradama Opštine, Doma zdravlja, SŠC “Svetozar Ćorović”, Narodne biblioteke, staroj zgradi opštine, prostorijama vatrogasne jedinice, kao i na individualnim i kolektivnim stambenim jedinicama. Zgrada opštine ne ispunjava osnovne mjere bezbjednosti i potrebno je pronaći alternativni smještaj.

Zamenik načelnika Ljubinja, Vitomir Vojčić, rekao je za Srpskainfo da je opštinska Komisija za procenu štete već počela sa radom, kao i da su građani do sada prijavili 44 oštećena objekta.
– Situacija u selima još nije poznata jer ljudi tek sada odlaze i gledaju kakvo je stanje. Pored opštinske komisije biće formirana još jedna komisija građevinske struke koja će vršiti procenu terena- pojasnio je Vojčić.
Opštinski Štab za vanredne situacije doneo je zaključak da škole ove sedmice nastavu izvode onlajn.
– Ne mislimo da su objekti toliko ugroženi, ali s obzirom da je bilo već nekoliko potresa, iz predostrožnosti ćemo sačekati da se smiri tlo – precizirao je on.

Ljubinju je iz budžeta republičkih institucija obećano 500.000 KM za saniranje štete, a pomoć je najavljena i ostalim opštinama.

U opštini Berkovići prijavljena je do sada šteta na 99 objekata u privatnom vlasništvu i na šest javnih objekata. Štab za vanredne situacije procijenio je da dva privatna objekta više nisu bezbjedna za stanovanje, te da je tim porodicama potrebno pronaći alternativni smještaj.

U Bileći, gdje se osjetilo snažno podrhtavanje tla, prijavljena je manja materijalna šteta i pukotine na zgradi opštine, Narodne biblioteke, na pojedinim stambenim zgradama, kao i na kućama u selima Fatnica, Šobadine i Lađevići.

Šire područje Hercegovine u petak je pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale, nakon čega je uslijedila serija manjih potresa. Stradala je Elmira Sefo (27) iz Stoca, dok su njeni roditelji i sestra povrijeđeni. U ovoj opštini proglašeno je stanje prirodne nesreće.


Srpskainfo