SREDNjOŠKOLCIMA U SRPSKOJ NA RASPOLAGANjU 19 DEFICITARNIH ZANIMANjA :: Semberija INFO ::

 

SREDNjOŠKOLCIMA U SRPSKOJ NA RASPOLAGANjU 19 DEFICITARNIH ZANIMANjA


Foto
Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, u saradnji sa poslovnom zajednicom i opštinama, definisalo Listu deficitarnih zanimanja za školsku 2022/23. godinu, kojom je obuhvaćeno 19 zanimanja, u 28 opština.

Deficitarna zanimanja u 36 srednjih škola u Srpskoj su: kamenorezac-keramičar, izvršilac radova na saobraćajnicama, pekar, mesar, bravar-zavarivač, konobar, kuvar, stolar, auto-električar, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, agroproizvođač, prehrambeni prerađivač, električar-elektroinstalater, obrađivač metala rezanjem, alatničar, mehaničar grijne i rashladne tehnike, vozač motornih vozila, električar telekomunikacija i auto-mehaničar.

Učenici koji upišu deficitarna zanimanja dobijaće od Ministarstva prosvjete i kulture, u toku školske 2022/23. godine, mjesečne stipendije od 100 KM i besplatan prevoz od kuće do škole za vrijeme trajanja nastavne godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture će najkasnije do 31. maja objaviti konkurs za upis redovnih učenika u prvi razred srednjih škola.

(Srpska Info)