ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME 2022 :: Semberija INFO ::

 

ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL DJEČIJE PJESME 2022


Foto
Sve je počelo 1994. godine. U proljeće je zazvonila dječija pjesma, rodio se Đurđevdanski festival i od tada smo rasli, rasli i postali najpoznatiji festival dječije muzike u regionu. Preko 500 kompozicija, više od 450 malih, talentovanih izvođača ostavilo je trag i ostalo dio priče koja traje i danas. Neki od njih su danas priznati muzički umjetnici.

Naš festival već 24 godine sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake ali ima i značajnu obrazovnu ulogu: neke đurđevdanske kompozicije našle su svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama.

Ne samo mališani već i kompozitori, tekstopisci, producenti i muzički pedagozi imaju priliku da pokažu umijeće i podijele svoje stvaralaštvo međunarodnoj publici. Festival je prevazišao granice i otvorio vrata kulturnoj saradnji na širokom internacionalnom planu. Iz cijele Evrope, pa čak i s drugih kontinenata, u Banjaluku su stizali mali izvođači i autori pa se dobar glas o Đurđevdanskom festivalu pronosio širom svijeta, baš kao i lijepa dječija pjesma.

RTRS je uvijek tu da tom dobrom glasu i pjesmi pruži pravu medijsku podršku, a tu su i partneri da naša organizacija iz godine u godinu bude sve bolja. Male-velike zvijezde Festivala nastupaju uz kreativnu scenografiju i zanimljive efekte pa imaju priliku da osjete čari velike scene. U svemu tome posebno je važan, često i težak posao žirija koji okuplja najpriznatije stručnjake, muzičke znalce, koji osigurava da svake godine u jakoj konkurenciji pobjeđuju najkvalitetnije kompozicije. Posebnu važnu ulogu ima publika zahvaljujući kojoj Festival zaista živi i koja direktno učestvuje birajući pjesmu za nagradu publike.

Na Đurđevdanskom festivalu su sticana dragocjena iskustva, sklapana nova prijateljstva i nošene lijepe uspomene iz Banje Luke i Republike Srpske.
 
Ovogodišnji 28. međunarodni Đurđevdanski festival održava se 13. maja 2022. godine, a  selekciona komisija ove godine odabrala je 18 kompozicija, koje će biti premijerno izvedene u Banjaluci.
Komisija je odabrala 24 izvođača iz Letonije, Rusije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.