IMPLEMENTACIJA CILjEVA ODRŽIVOG RAZVOJA ZNAČAJNO DOPRINOSI KVALITETU ŽIVOTA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA :: Semberija INFO ::

 

IMPLEMENTACIJA CILjEVA ODRŽIVOG RAZVOJA ZNAČAJNO DOPRINOSI KVALITETU ŽIVOTA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA


U Etno selu „Stanišići“, danas je održana sjednica Savjeta za praćenje ciljeva održivog razvoja u BiH, predstavnika Grada Bijeljina, opština Lopare, Ugljevik i Donji Žabar.



Samo kroz stalan dijalog, u partnerstvu i zajedničkim djelovanjem sa svim predstavnicima institucija, koje su relevantne za ostvarenje 17 zacrtanih ciljeva Agende, može se doprinijeti kvalitetnijoj realizaciji aktivnosti koje su zanovane na potrebama građana  a Grad Bijeljina prva je lokalna zajednica u BiH, koja je počela sa realizacijom ciljeva održivog  razvoja, te ovaj današnji sastanak predstavlja dodatni iskorak u tom pravcu.



-Na današnjoj sjednici Savjeta imali smo priliku prezentovati, šta je sve od ciljeva predviđenih Agendom do sada urađeno. Kada je riječ o ciljevima koji se odnose na privrednu stabilnost, zaštitu životne sredine i inkluziju građana, postoji svakako  još mnogo segmenata za napredak ali ono što je bitno  istaći jeste , da prema broju do sada postignutih cilljeva, Grad Bijeljina napreduje”, naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović.



-Ono oko čega ćemo  se morati potruditi u narednom periodu, jeste stvaranje uslova za dodjelu subvencija za otvaranje  novih  radnih mjesta , kao i rad na poboljšanju putne infrastrukture. Kada je riječ o mjesnim zajednicama, sektoru obrazovanja, naravno da u skladu sa svim postojećim izazovima i tu planiramo ulaganja, kako bi smo ispunili, strateški zacrtane ciljeve”,dodao je Petrović.

Ciljevi održivog razvoja su idealno zamišljeni,međutim ovdje u Bosni i Hercegovini, zbog specifičnosti uslova, stvari ne idu baš onako, kako je to predviđeno samom Agendom, smatra predsjednik opštine Ugljevik Vasilije  Perić.



-Ono što je još kakarakteristično za ovu Agendu , jeste da su nadležnosti uglavnom na nivou BiH i RS, u određenom dijelu se naravno tiču i lokalnih zajednica  i ono što je do nas a imajući u vidu raspoloživa sredstva i resurse, mi će mo to svakako pokušati realizovati, kako bi smo unaprijedili kvalitet života naših građana, od vladavine  prava, modernije uprave, borbe protiv korupcije, pa do rješavanja nekih infrastrukturnih pitanja”, kaže Perić

U septembru 2015. Godine, Bosna i Hercegovina se obavezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj. Fokus agende jesu na  vladavini prava i sigurnosti ljudi, održivom i ujednačenom razvoju i zapošljavanju, socijalnoj uključenosit (obrazovanje, socijalna zaštita, dječja zaštita i zdravstvo) kao  i osnaživanju žena.

Semberija info - S. Nikolić