OBILjEŽENO 30 GODINA OD OSLOBOĐENjA ZVORNIKA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 30 GODINA OD OSLOBOĐENjA ZVORNIKA


Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 1.080 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, odnosno na spomen-obilježje kod Policijske uprave, u Zvorniku su obilježena dva značajna datuma - 9. april, Dan oslobođenja grada i 30 godina od formiranja Centralnog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Obilježavajući značajan jubilej - 30 godina od oslobođenja grada, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata poručili su da srpski narod Zvornika nikada ne smije zaboraviti 9. april 1992. godine.

Predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković rekao je da se danas navršilo 30 godina od pokušaja muslimanskih ekstremista da okupiraju grad.

- Muslimanski ekstremisti, koji su se naoružavali iz raznih izvora i tadašnjeg sekretarijata unutrašnjih poslova i teritorijalne odbrane, širili su početkom aprila 1992. godine ideologiju da će oni da drže grad Zvornik pod kontrolom - rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su se Srbi tih dana, ali nešto sa zakašnjenjem, organizovali i da su one koji su imali osvajačku i veoma pogrešnu ideologiju spriječili u tome.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida gradske Boračke organizacije i potpredsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Zvornik Milan Manojlović rekao je da je ovo veoma važan datum jer je to početak stvaranja Republike Srpske.

- To je zasluga svih onih koji su dali živote za odbranu srpskog roda, kada je srpski narod napadnut na svojim ognjištima i bio prisiljen da uđe u rat koji nije želio - istakao je Manojlović.

Doprinos u borbi za slobodu otadžbine dali su i pripadnici Centralnog odreda specijalne brigade policije. Dvanaest života utkano je u temelje slobode koja se zove Republika Srpska.

- Republika Srpska je uslov svih uslova za opstanak našeg naroda, mi nju imamo, čuvaćemo je i neka živi vječno - poručio je Miroslav Marić, ratni zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, ranjeno ih više od 700, dok se 32 borca i dalje vode kao nestala.
 
(RTRS)