BAŠIĆ DVA MJESECA PRIJE UBISTVA PRIMIJETIO DA GA PRATE :: Semberija INFO ::

 

BAŠIĆ DVA MJESECA PRIJE UBISTVA PRIMIJETIO DA GA PRATE


Foto
Načelnik Kriminalističke policije u Prijedoru Radenko Bašić, prije nego što je ubijen, govorio je poznanicima da je primijetio da ga posljednja dva mjeseca neko prati.

"Govorio je prijateljima i komšijama da viđa nepoznatu osobu u naselju kako džogira u njegovoj blizini, a do tada je nije viđao", rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, tokom istrage saslušane su i osobe kojima se Bašić žalio i koje su potvrdile tu priču.

Bašić je ubijen 21. marta u prijedorskom naselju Pećani, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Banjalučanin Aleksandar Miljatović koji je u pritvoru. Prema dosadašnjoj istrazi, on je inspektoru prišao s leđa i pucao mu u potiljak iz pištolja kalibra 7,65 milimetara. Osim Miljatovića, uhapšen je i pritvoren njegov pomagač Igor Repajić.

Republičko tužilaštvo Miljatoviću na teret stavlja teško ubistvo, a Repajiću pomaganje u teškom ubistvu.
"Glas Srpske" saznaje da je nakon zločina Miljatović zvao Repajića da dođe po njega u Prijedor i poveze njegov auto.

"On je to i učinio, a njih dvojica su nakon zločina sporni automobil isjekli u dijelove i prodali na otpadu, ali su ih snimile kamere video-nadzora s jednog objekta. Miljatović je takođe snimljen video-nadzorom u blizini mjesta zločina, a nakon hapšenja sve je priznao. Policiji je ispričao da je ubistvo naručio prijedorski narko-diler Dalibor Railić", rekao je izvor.

Dodao je da je Miljatović kazao da je koristio pištolj omotan kesom kako ne bi ostale čaure na mjestu zločina.
Policiju je odveo na mjesto sa kojeg je pištolj bacio u Vrbas. Prema riječima ovog izvora, Miljatović je priznao da je zapalio i odjeću koju je nosio na dan zločina.

Tokom istrage utvrđeno je da je osumnjičeni u vrijeme zločina bio na uslovnom otpustu. Inače, izdržava kaznu za ubistvo Saše Ilića Španca, za šta je 2008. osuđen na 16 i po godina robije.

Railić, koji je označen kao naručilac zločina, uhapšen je 23. marta zbog, kako je tada rečeno, učešća u ubistvu Bašića, ali je odlukom Okružnog tužilaštva Prijedor pušten, nakon čega ga je policija opet uhapsila.
Potom je predat Tužilaštvu BiH, a Sud BiH mu je odredio pritvor, ali zbog organizovanog kriminala i šverca narkotika.

Railić je povezivan sa narko-grupom Dušana i Milivoja Lovrenovića, koja je razbijena u akciji "Storidž 2", a koja je osumnjičena da je duži period krijumčarila drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, pa u EU.
Izvor blizak istrazi je kazao da se upravo obračun sa narko-mafijom navodi kao jedan od mogućih motiva Bašićevog ubistva.

Nezvanično, Aleksandar Miljatović je pištolj kojim je ubio Bašića koristio prije toga na nekom slavlju, a iz njega je pucao u blizini jedne benzinske pumpe.

"Pucnjavu kod pumpe snimile su i kamere video-nadzora, a policija je na mjestima gdje je osumnjičeni šenlučio iz oružja pronašla čaure", rekao je izvor blizak istrazi.

(Glas Srpske)