NASILjE NAD DJECOM U SRPSKOJ KONSTANTNO RASTE :: Semberija INFO ::

 

NASILjE NAD DJECOM U SRPSKOJ KONSTANTNO RASTE


Foto: Pixabay
Od ukupnog broja savjetodavnih razgovora prošle godine 16 odsto se odnosilo na temu zlostavljanja i nasilja, te je broj razgovora na ovu temu bio pet puta veći u 2021. u odnosu na godinu ranije.

"Prošle godine zaprimili smo 32 prijave sumnje na nasilje, od čega se 27 prijava odnosilo na nasilje nad djecom", kazala je Kovačevićeva.

Kako kaže, najzastupljeniji oblici nasilja su emocionalno i fizičko zlostavljanje, maltretiranje te nasilje u porodici. Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske su, pozivajući se na podatke MUP-a RS, kazali da je 2021. godine evidentirano 136 slučajeva nasilja nad djecom i među djecom.

Od tog broja najviše slučajeva je bilo nasilje u porodici i to 75 slučajeva, zatim seksualno nasilje 41, vršnjačko nasilje 12 i nasilje putem informacionih tehnologija osam slučajeva.

"U posljednje vrijeme konstantno se povećava broj slučajeva nasilja nad djecom usljed zanemarivanja i nemarnog postupanja, odnosno propuštanja da se djetetu obezbijede uslovi za pravilan razvoj u svim oblastima, što dovodi do ugrožavanja djetetovog zdravlja, fizičkog, mentalnog, moralnog i društvenog razvoja", navode iz Ombudsmana.

Dodaju da su oni postupili u 66 slučajeva koji se odnose na zaštitu djece od različitih oblika nasilja.

"Podaci različitih institucija i udruženja ukazuju na činjenicu da je od početka pandemije korona virusa i uvođenja raznih mjera zaštite, poput zatvaranja škola, online rada i nastave, te ograničavanja kretanja došlo do porasta nasilja nad djecom", ističu iz Ombudsmana.

Ništa bolja situacija nije ni s nasiljem djece na internetu, takozvanim sajber bulingom. Kako navode iz "Plavog telefona", tokom 2021. godine broj savjetodavnih razgovora na temu nasilje na internetu i elektronske zloupotrebe povećan je sedam puta u odnosu na godinu ranije.

"U 2020. godini nismo imali nijednu prijavu koja se odnosila na sajber nasilje, dok se u prošloj godini od ukupnog broja svih prijava 28 odsto odnosilo na nasilje putem interneta", kazala je Kovačevićeva.

 Ističe da su se djeca najčešće obraćala za pomoć zbog seksualnog ili emocionalnog uznemiravanja putem interneta, sekstinga, odnosno slanja poruka eksplicitnog seksualnog sadržaja putem elektronskih uređaja, ili gruminga, uspostavljanja odnosa povjerenja i emocionalne povezanosti između djeteta i odrasle osobe, s ciljem vrbovanja i iskorištavanja u seksualne svrhe.

(Nezavisne)