CIJENE KAFE NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA OBARAJU REKORDE :: Semberija INFO ::

 

CIJENE KAFE NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA OBARAJU REKORDE


Foto
Cijene kafe na svjetskim tržištima obaraju rekorde, što se direktno odražava i na stanovnike Republike Srpske, te kako kažu sagovornici "Nezavisnih" cijene kafe "ključaju" skoro na mjesečnom nivou.

Momčilo Banjac, direktor pržionice kafe "Minea" iz Gradiške, za "Nezavisne novine" kazao je da cijene kafe varira na tržištu, ali i da je prilično visoka.

Banjac je istakao da tona kafe minas košta i do 5.000 dolara, dok je godinu dana ranije u ovom periodu koštala 2.000 dolara.

"Jako je nestabilna situacija i cijena kafe je 'jaka' i bukvalno 'ključa' na mjesečnom nivou i nije ni približno visoka cijena u maloprodaji šta se dešava na berzama", kazao je Banjac. 

Kako je rekao, sada cijena kafe po kilogramu iznosi od 15 do 17 maraka, zavisno od proizvođača, dok je godinu dana ranije cijena bila 12 do 15 KM i smatra da bi kafa u maloprodaji trebala da bude skuplja. 

"Proizvođači se ne odlučuju da podižu cijene jer se boje da će ostati bez kupaca", kazao je Banjac i dodaje da su oni podigli cijenu za nekih deset odsto i da je vidljivo da se osjeti da imaju manje kupaca. 
Dodao je da je jako teško predvidjeti šta će se dešavati sa cijenama kafe, te ističe da se proizvođači nadaju da će doći do pada cijena.

Rast cijena kafe u trgovinskim objektima doveo je i do skoka cijena ovog napitka i u ugostiteljskim objektima.
Dalibor Šajić, predsjednik Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da je cijena ovog napitka u skoro svim kafanama prešla dvije marke. 
"Iako se sada cijena kafe u ugostiteljskim objektima kreće od 1,50 do 2,50 KM, jako je teško naći kafanu u kojoj se može popiti za manje od dvije KM", kazao je Šajić. 

Kako je rekao, budući da je cijena kafe stalno u porastu, ali i zbog rasta cijene radne snage, koja sada, kako kaže, ima mnogo bolje plate nego prije pandemije, pa do energije koja je mnogo poskupjela, ne čudi da je došlo do rasta cijene kafe u ugostiteljskim objektima. 

"Strahujemo da ćemo zbog visokih cijena ostajati bez gostiju", kazao je Šajić. 
Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kazao je da kafa poskupila za nekih deset odsto u zadnje vrijeme, te da se sigurno očekuje dodatni rast cijena. 

"Bilježi se rast cijena i sigurno je teško upratiti sva poskupljenja koja su skoro svakodnevna", kazao je Marjanović za "Nezavisne novine" i istakao da ne očekuje da će doći do nižih cijena ovog napitka. 
"Trenutno se cijene pola kilograma kafe kreću od 7,90 do 8,50 KM u zavisnosti od proizvođača", kazao je Marjanović, dodajući da, iako se kafa ne smatra osnovnom životnom namirnicom, ipak za građane predstavlja jedan od najvažnijih proizvoda.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, za "Nezavisne novine" ističe da je u zadnjih šest mjeseci prisutan trend rasta cijene.

"Kafa je dostigla je cijenu u kafanama i više od dvije marke, ali  ne očekujem da će naši građani odustati od ove navike i omiljenog pića", kazao je Srdić.

Jelena D. iz Banjaluke, kazala je da ne pamti kada je negdje popila kafu za manje od dvije KM, te da većina kafića imaju tu cijenu. 

"Čini mi se da će zbog toga većina smanjiti pijenje kafe", kazala je ona.

(Nezavisne)