BIĆE RAKIJE I SUVIH ŠLjIVA I OVE GODINE :: Semberija INFO ::

 

BIĆE RAKIJE I SUVIH ŠLjIVA I OVE GODINE


Ako bude dobra godina, majevički voćari potrudili su se, da i ove godine bude dobar rod voća. Čim su vremenski uslovi dozvoljavali, voćari su krenuli sa krečenjem i okopavanjem i prihranom voćki, naročito šljivika, pa je prava ljepota pogledati uređene majevičke voćnjake.

Krečenje voćaka, tvrde voćari, je stara mjera koja se još uvijek primenjuje, a ovom mjerom štiti se kora od tokom hladnog perioda, naročito od mrazeva i štetočina.


Bijela boja kreča odbija i sunčeve zrake, smanjuje naglo zagrijavanje i time spečava stvaranje pukotina na stablima. Krečenje usporava kretanje sokova u voćkama i odlaže početak vegetacije, što pomaže u izbjegavanju ranih projlećnih mrazeva koji mogu biti pogubni za rod.

Smjesa za premazivanje treba da ima što intenzivniju bijelu boju, pa je nepotrebno u nju dodavati govedju balegu i ilovaču’’, preporučuju stručnjaci.


Krečenje utiče i na mahovinu i lišajeve, jer masovna pojava lišajeva i mahovine, signal da je biljka ili u nepovoljnim uslovima ili je u slaboj kondiciji.

Voćari znaju da je jako važno okopavanje oko stabala i đubrenje biljke. Đubrenje voćnjaka potrebno je obavljati na osnovu hemijskih analiza zemljišta, a voćke se mogu prihranjivati vještačkim i organskim đubrivima.

Posljednjih godina, intenzivni zasadi voća, zbog velikih suša, su gotovo nezamislivi bez sistema za navodnjavanje. Navodnjavanje pomoću sistema „kap po kap” je najefikasnije, najekonomičnije, pa je najviše u upotrebi u novim zasadima.

-Dešava se da voće odlično rodi, ali zbog velih suša, kada za razvoj ploda i zrenje treba vode, vegetacija ne može kako bi trebalo da dođe do kraja. Plodovi su slabijeg kvaliteta I opadaju prije zrenja’’, kaže jedan iskusni majevički voćar.

Semberija info