AUTOPUT KROZ POSAVINU I SEMBERIJU ZA ŠEST GODINA :: Semberija INFO ::

 

AUTOPUT KROZ POSAVINU I SEMBERIJU ZA ŠEST GODINA


Republika Srpska je ubrzala pripreme za izgradnju autoputa koji treba da je, preko Posavine i Semberije, poveže sa Srbijom, a tome u prilog ide informacija koja je upućena u skupštinsku proceduru u kojoj piše da je cilj da ta dionica bude završena do 2025. godine.
 
U Republici Srpskoj je posljednjih mjeseci intenzivirana priča o širenju mreže autoputeva, posebno nakon što je u upotrebi kompletan autoput "9. januar" od Doboja do Banjaluke, a iz republičkih institucija ističu da su u ovom momentu prioritet novi kilometri prema Srbiji.
 
Vlada je, naime, po skraćenom postupku uputila u Narodnu skupštinu RS odluku o izradi plana parcelacije za autoput, ali i gasovod dionice od Vukosavlja do Brčkog te od Brčkog do Rače.
 
Taj dokument je uvršćen u dnevni red sjednice republičkog parlamenta, čiji je početak zakazan za 11. jun, a planom su, kako je navedeno, obuhvaćena područja utvrđena studijom ekonomske opravdanosti za projekat autoputa Vukosavlje - Brčko, dokumentacijom za definisanje koridora autoputa od Brčkog preko Bijeljine do granice sa Republikom Srbijom, na teritoriji grada Bijeljina i idejnim rješenjem trase gasovoda kroz Republiku Srpsku.
 
Ukupna dužina autoputa iznosi 70,5 kilometara, od toga dio Vukosavlje - Brčko 32, a dionica Brčko - Rača 38,5 kilometara.
 
Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" i preduzeće "Gas-Res" su se, kako je istaknuto, obratili nadležnima u Vladi RS dopisima u kojima su pokrenuli inicijativu za donošenje plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača po skraćenom postupku.
 
U dijelu izmjena i dopuna prostornog plana RS do 2025. godine, kojim su određeni prioriteti razvoja u oblasti drumskog transporta, navedena je potreba da do 2025. godine bude izgrađen autoput Modriča - Brčko - Bijeljina - granica sa Srbijom. Naglašeno je i da su "Autoputevi Republike Srpske" pribavili studije ekonomske opravdanosti za dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača.
 
- Donošenjem plana parcelacije po skraćenom postupku stvara se planski osnov za realizaciju strateškog cilja - izgradnja autoputa u posavskom pojasu. Takođe, budući da je u Republici Srbiji aktuelna izgradnja autoputa ka Sremskoj Rači i izgradnja mosta preko rijeke Save, izgradnja predmetnih dionica autoputa na teritoriji Republike Srpske ima dodatni značaj - istaknuto je u aktu o kojem će uskoro raspravljati narodni poslanici.
 
Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je "Glasu Srpske" da je kao prioritet stavljeno putno povezivanje sa Srbijom, odnosno Banjaluke, preko Doboja, Brčkog i Bijeljine, sa Beogradom.
 
- Ubrzali smo aktivnosti da što prije krenemo u realizaciju projekta jer i Srbija intenzivno ide ka granici prema Rači, odnosno Srpskoj, sa namjerom da eventualno pomogne i prema Bijeljini kako mi ne bismo kasnili. Tako da sprovodimo aktivnosti da bismo bili spremni za početak tih radova - rekao je Trninić.
 
Prema izmjenama i dopunama prostornog plana do 2025. godine, izgradnji magistralnog gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, u svrhu realizacije planirane gasifikacije, dat je status nacionalnog projekta od strateškog interesa. Strategijom razvoja energetike do 2030. godine razvoj gasne infrastrukture prvenstveno je baziran na planovima prolaska navedenog gasovoda kroz Republiku Srpsku.
 
Plan

Izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva, odnosno dionice koja će prolaziti kroz Bijeljinu, bila je ključna tema na nedavnom sastanku u tom semberskom gradu, kojem su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Vlade RS i lokalni čelnici.
 
Tada je rečeno da je utvrđen plan aktivnosti kako bi svi preduslovi bili na vrijeme ispunjeni i da ne bi bilo problema u realizaciji tog projekta. Izvor:
 
Glas Srpske