TRIDESET GODINA OD UBISTVA SRPSKOG SVATA NA BAŠČARŠIJI :: Semberija INFO ::

 

TRIDESET GODINA OD UBISTVA SRPSKOG SVATA NA BAŠČARŠIJI


Na današnji dan, prvog marta, prije 30 godina, na Baščaršiji, kada je pucano je na srpske svatove i kada je ubijen Nikola Gardović, mladoženjin otac. Tom prilikom ranjen je i pravoslavni sveštenik Radenko Mirović i spaljena srpska zastava.

Svjedoci tog nemilog događaja, među napadačima prepoznali su Ramiza Delalića Ćelu, koji je i priznao da je ubio Nikolu Gardovića.

Aco Jovančić, jedan od učesnika u srpskim svatovima, rekao je da su se srpski svatovi 1. marta 1992. godine okupljali u Alipašinom polju, a domaćini Gardovići su u skladu sa tradicionalnim srpskim običajima istakli srpsku trobojku, koju bi brojne komšije rado skinule.

Prema svjedočenju učesnika svadbe, nakon vjenčanja automobilska kolona svatova je krenula u Dom Svete velikomučenice Tekle. S obzirom da ispred Stare crkve nema parkinga, kolona je stala kod Vijećnice, gdje su ostavljeni automobili, a svatovi su pošli pješke prema Domu.

Prema svjedočenjima, kako svatova, tako i sudionika na Baščaršiji, do svatova je došao bijeli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima i Ramiz Delalić Ćelo. Izašli su iz automobila i pokušali da oduzmu srpske zastave. Potom je došlo do komešanja, pa i pucanja na srpske svatove, kada su ranjeni svatovi Mirović i Gardović. Nažalost, nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći Gardović je preminuo, a njegova porodica je morala da se iseli iz Sarajeva.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je protiv Ramiza Delalića tek početkom 2006. godine pokrenulo sudski proces, koji nije okončan, jer je Ćelo ubijen 2008. godine u Sarajevu.

Naglašavamo, istog dana kada je ubijen Nikola Gardović i spaljena srpska zastava - 1. marta 1992. godine održan je i referendum o nezavisnosti BiH.