AGENCIJA ZA BANKARSTVO RS PREUZELA UPRAVLjANjE SBERBANKOM BANjALUKA :: Semberija INFO ::

 

AGENCIJA ZA BANKARSTVO RS PREUZELA UPRAVLjANjE SBERBANKOM BANjALUKA


Foto
Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom Banjaluka, u dogovoru sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i u skladu sa zakonom, rekao je vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput.

Nešto ranije i Agencija za bankarstvo Federacije BiH saopštila je da je preuzela upravljanje nad Sberbankom BiH i da su depoziti sigurni.
 
"Agencija je preuzela upravljanje Sberbankom Banjaluka, odnosno glasačkim pravima akcionara Sberbank Austrije koji su se našli na listi sankcija EU zbog situacije u Ukrajini", objasnio je Šuput.
 
On je za RTRS naveo da Zakon daje mogućnost da se u ovakvim situacijama oduzmu glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo Republike Srpske.
 
Šuput je istakao da deponenti i klijenti Sberbanke Banjaluka ne treba da strahuju, jer je sada ova banka u rukama Republike Srpske. "Banka će nesmetano raditi i zato nema potrebe za bilo kakvom panikom", rekao je Šuput.
 
Dodao je da Agencija i Vlada Republike Srpske tim poručuju da stoje iza ove banke, iza deponenata i klijenata, te da će na pravi način upravljati trenutnom situacijom kako bi sačuvali finansijski sektor Republike Srpske.

 (RTRS)