USTAV JE OSNOVNI TEMELj SLOBODE SRPSKOG NARODA :: Semberija INFO ::

 

USTAV JE OSNOVNI TEMELj SLOBODE SRPSKOG NARODA


Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske tvrdi da je usvajanje prvog Ustava Srpske bilo vizionarsko, jer je bio temelj slobode srpskog naroda.

-Ovaj ustav je bio osnova za djelovanje tadašnje republike srpskog naroda u BiH. Omogućeno je njeno funkcionisanje, a kasnije razvoj i napredak Srpske. To je dovelo i do toga da Srpska u Dejtonu bude priznata kao jedan od entiteta u BiH i sastavni dio državne zajednice", rekao je Nedljko Čubrilović povodom 30 godina od usvajanja prvog Ustava RS i naglasio je da se u obzir moraju uzeti i istorijske činjenice i okolnosti u kojima je donesen prvi Ustav RS.

Kako je rekao predsjednik Narodne skupštine RS, devedestih godina prošlog vijeka srpski narod je želio da sačuva tadašnju državu. Međutim, drugi narodi su htjeli da napuste Jugoslaviju i formiraju svoju državu, a dešavanja u BiH su opredijelila srpski narod da donese Ustav''.

Što se tiče promjena Ustava Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović misli da promjene sada nisu moguće, ali da je realno da se RS nastavi boriti za očuvanje ustavnosti, nadležnosti i svega što joj je omogućeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. pod imenom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

-Tim Ustavom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva'', apostrofirao je Nedeljko Čubrilović.