NEMINOVAN UDAR NA ŽIVOTNI STANDARD :: Semberija INFO ::

 

NEMINOVAN UDAR NA ŽIVOTNI STANDARD


Sukob Rusije i Ukrajine doveo je već prvog dana ratnih dejstava do poremećaja na svjetskom tržištu, jer su dodatno skočile cijene gasa, nafte, pšenice i kukuruza, a sve će se na kraju odraziti i na naše tržište.

Dio ekonomista i privrednika smatra da nam slijedi borba za puko preživljavanje. Tako je samo juče cijena barela nafte na londonskom tržištu skočila za 5,4 odsto i to na 102,48 dolara. Cijena barela na američkom tržištu porasla je za 5,3 odsto, odnosno na 96,95 dolara. Sagovornici “Glasa” poručuju da je već evidentan poremećaj na svjetskom tržištu i da je taj scenario neizbježan i u RS.

- Ukrajina i Rusija su najveće žitnice Evrope. Već je obustavljen izvoz žitarica iz pojedinih luka. To će dovesti do poremećaja. Osim toga raste i cijena gasa i nafte. Snabdijevanje gasom najvećem dijelu Evrope dolazi iz Rusije, tako da je neizbježno i poskupljenje vještačkih đubriva u čijoj proizvodnji učešće ima gas. To znači da ako raste cijena gasa, dodatno će poskupjeti i vještačko đubrivo, a na kraju i poljoprivredni proizvodi kod nas. Dakle, već ćemo imati skuplju sjetvu - pojasnio je ekonomista Goran Radivojac i dodao da oni koji koriste đubrivo u svojoj proizvodnji ne mogu da ne ukalkulišu sve u cijenu koštanja.

Kroz multiplikaciju svih ovih faktora, objašnjava Radivojac, mi ćemo biti izloženi porastu cijena koji dolazi izvana.

- Mi ne možemo uticati na to, ali možemo unutar našeg tržišta i vladinih politika pokušati u jednom dijelu da to amortizujemo. Ovo će biti strašan udar na životni standard stanovništva, jer živimo u zemlji gdje potrošačka korpa prevazilazi prosječnu platu. Mi smo specifični i socijalno osjetljivi. To će prerasti u borbu za očuvanje životnog standarda - naveo je Radivojac.

On je naglasio da se mora povesti računa o socijalno ugroženim kategorijama.

- Postoji sa druge strane i bojazan da dođe do nestašice proizvoda kao što su gas i žitarice - poručio je Radivojac.
Istog stava su i privrednici koji navode da je teško za sada iznositi prognoze koje tačno će posljedice ostaviti sukobi na istoku.

- Ono zbog čega izražavamo bojazan je što je već prvog dana ratnih dejstava došlo do dodatnog skoka cijene energenata, ali i pšenice i kukuruza. Ako posmatramo samo pšenicu, Rusija je prvi, a Ukrajina peti svjetski proizvođač. Zabrinjavajuće je to što skoro kompletan izvoz pšenice iz Ukrajine ide preko luka u Crnom moru i ono što može da dovede do poremećaja je upravo to što su ratna dejstva prisutna u tim područjima - kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Naveo je da Srpska zbog usitnjenosti parcela manji dio pšenice koristi za brašno te da najveći dio ode u proizvodnju stočne hrane.

Na benzinskim pumpama u Srpskoj skoro svaki dan su nove cijene, a već novo poskupljenje građani će imati danas, a dodatno već u ponedjeljak.

- Gorivo na našim benzinskim pumpama danas (petak) će poskupjeti za pet feninga, a novo poskupljenje uslijediće u ponedjeljak. Nama su već danas u rafineriji povećali cijene za pet feninga, a od ponedjeljka za dodatnih još deset po kotacijama koje imamo. Mi smo nemoćni tu bilo šta da uradimo, jer svoje cijene prilagođavamo distributerima - poručio je generalni direktor “Nešković” pumpi Jovica Vučković.

Razmjena

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH u trgovinskoj razmjeni sa Rusijom prevladava uvoz, ali ni izvoz nije beznačajan.

- Iz Rusije je u našu zemlju lani uvezena roba u vrijednosti od 277,46 miliona KM, a u ovu zemlju izvezli smo proizvode od 107,8 miliona KM - kazali su u STK.

Kada je riječ o tržištu Ukrajine, i tu prevladava uvoz.
 
(Glas Srpske)