SVAKI OSMI GRAĐANIN U SRPSKOJ PONOVO ZARAŽEN :: Semberija INFO ::

 

SVAKI OSMI GRAĐANIN U SRPSKOJ PONOVO ZARAŽEN


- Od ukupnog broja stanovnika Republike Srpske kod kojih je u protekle tri sedmice potvrđena zaraza virusom korona svaki osmi je već ranije prebolovao “kovid”.

Pokazuju to podaci Instituta za javno zdravstvo RS prema kojima je od 30. januara do 20. februara virus korona potvrđen kod ukupno 4.472 osobe, od kojih je kod 529 potvrđena reinfekcija.

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta, za 24 časa od 78 uzoraka pozitivan nalaz imala su svega tri stanovnika, odnosno 3,85 odsto testiranih, a kod jedne osobe riječ je o reinfekciji.

U domovima zdravlja širom Republike kažu da do ponovnog zaražavanja dolazi, jer se oni koji prebole “kovid” ili su vakcinisani opuste i smatraju kako ne mogu ponovo postati dio korona statistike.

Direktor Doma zdravlja u Derventi, Mirko Šaran rekao je da je stanje u ovom gradu kada je riječ o epidemiološkoj situaciji i više nego dobro.

- U prethodna dva dana nismo imali uopšte lica koja su zaražena virusom korona. Situacija se smirila. Mali je broj pozitivnih, a simptomi su uglavnom blagi - rekao je Šaran.

On naglašava da je situacija čak i bolja, nego što su očekivali.

- Mi očekujemo da se već u martu vratimo u neke tokove rada koji su bili prije dvije godine - naveo je Šaran.

Naglašava i kako je evidentno da su pojedini ljudi više puta bili zaraženi virusom korona.

- Neki se opuste nakon što se oporave od ovog virusa. Ista situacija je i sa vakcinisanima, jer mnogi od njih smatraju da su zaštićeni i da ne mogu ponovo da “pokupe” virus. Svi trebaju da se još čuvaju i paze, posebno da drže distancu u rastojanju od dva metra i nose zaštitnu masku - naveo je Šaran.

Da se situacija smirila potvrđuju i u kotorvaroškom Domu zdravlja “Sveti Pantelejmon”. Direktor te zdravstvene ustanove Vladimir Bibić rekao je za “Glas” da se epidemiološka situacija poprilično smirila.

- U januaru je bila veoma teška situacija. Bilo je mnogo reinficiranih mještana, a osim toga i veliki broj zaraženih je bio među zaposlenima, tako da smo jedva uspijevali da održimo proces rada - rekao je Bibić.
Direktorka Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin kaže da je i sama  imala dva puta susret sa koronom.

- Klinička slika je neuporediva. Delta soj je izazivao tešku kliničku sliku, upalu pluća, dok recimo omikron se širio brzinom munje, ali je klinička slika zaraženih bila dosta blaža i uglavnom se radilo o grlobolji, promuklosti, kihanju, bez upale pluća. Svi prethodni sojevi su bili mnogo opasniji - rekla je Đukinova i ponovila da antitijela traju od tri mjeseca do šest mjeseci, te da su uglavnom svi koji nisu primili buster dozu “pokupili” omikron. Naglasila je da se epidemiološka situacija smiruje, te da se, ukoliko ne bude nekih iznenađenja i novih sojeva, može očekivati uskoro i kraj pandemije.

U bolnicama širom Srpske od “kovida” se liječi 355 pacijenata, od čega je 39 na respiratoru.

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu juče su naveli da se od posljedica izazvanih zarazom virusom korona trenutno liječi 21 pacijent, što je najmanji broj u ovoj godini.

(Glas Srpske)