ŠERANIĆ PRIHVATIO OSTAVKU KAJKUTA (VIDEO) :: Semberija INFO ::

 

ŠERANIĆ PRIHVATIO OSTAVKU KAJKUTA (VIDEO)


Foto
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, prihvatio je ostavku direktora Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci Vladimira Kajkuta i od sada će ovaj dom biti pod posebnim nadzorom resornog ministarstva.

- Kroz razgovore sa komisijom, u smislu nekih preliminarnih nalaza, postoje elementi određene odgovornosti koji se vežu i za postupanje direktora kao rukovodioca ustanove. Vlada donosi konačnu odluku o imenovanju i razrješenju rukovodilaca u javnim ustanovama - rekao je Šeranić.

On je rekao će Dom "Rada Vranješević" biti pod posebnim nadzorom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite s obzirom na to da će nova osoba koja bude imenovana trebati imati punu podršku, shodno planu koji će se kroz preporuke izdati o potpunom vraćanju svih aktivnosti koje Dom ima u cijelom sistemu.

- Resorno ministarstvo je u prethodnom periodu radilo stručne nadzore prema redovnom i vanrednom osnovu, shodno Zakonu o socijalnoj zaštiti. Ministarstvo nije istražni organ niti sudi o nečemu, nego sa aspekta stručnosti, organizacije i metodologije rada priprema određene izvještaje i cijeni rad radnih oblasti socijalne zaštite, kao što je radilo u prethodnom periodu i nastaviće u narednom periodu - istakao je Šeranić.
 

Ministar zdravlja i socojalne zaštite je napomenuo da je u okviru cijelog ovog slučaja najveći interes djece štićenika Doma "Rada Vranješević", ali prije svih štićenica za koje se smatra da su bile žrtve seksualnog nasilja.

- Iz tog razloga moramo da razmišljamo, prije svega, o djeci, a i o onim vrijednim stručnim radnicima Doma "Rada Vranješević" na koje se takođe baca određena stigma - poručio je Šeranić.
Direktor Dječijeg Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci Vladimir Kajkut podnio je danas ostavku nakon što su prijavljeni slučajevi polne zloupotrebe djece u ovoj ustanovi.

(RTRS)