KAJKUT PODNOSI OSTAVKU NA MJESTO DIREKTORA DOMA „RADA VRANjEŠEVIĆ“ :: Semberija INFO ::

 

KAJKUT PODNOSI OSTAVKU NA MJESTO DIREKTORA DOMA „RADA VRANjEŠEVIĆ“


Foto: В.Трипић
–Direktor Doma „Rada Vranješević“ Vladimir Kajkut saopštio je danas da podnosi ostavku na tu funkciju.

Rekao je da je to njegova lična odluka te da je o tome obavijestio ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Ostavku će podnijeti tokom dana.

- To je moja moralna odgovornost zbog svega što se dešavalo u proteklom periodu - istakao je Kajkut.

U Domu „Rada Vranješević“ prijavljena su dva slučaja zlostavljanja maloljetnica.

Banjalučki Okružni sud odredio jednomjesečni pritvor portiru Doma čiji su inicijali A.K. iz Banjaluke, zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove. Poslije toga Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavljen je izvještaj protiv J.M, takođe portira u ovoj ustanovi zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od petnaest godina. Njega  je prijavila sedamnaestogodišnja štićenica rukovodstvu Doma.

Kajkut je rekao da je zbog netačnih informacija koje su se dijelile u medijima izvršen atak na ovu ustanovu.

Kada je riječ o prvom slučaju, naveo je da su 23. septembra 2020. godine saznali da je štićenica dobila pismo, zbog kojeg su posumnjali na zloupotrebu maloljetnice.

-Poslije tri prijave, pokrenuli smo disciplinski postupak protiv radnika na kojeg smo sumnjali, njega smo odmah i suspendovali. Saslušali smo ga i donijeli disciplinsku mjeru oduzimanje 20 odsto od plate tri mjeseca, jer disciplinska komisija je na osnovu izjava svjedoka smatrala da nema dokaza da je bilo seksualne i drugačije zloupotrebe djeteta - rekao je Kajkut.

Dodao je da se nakon disciplinske mjere radnik vratio na posao.

-Sve dok nije završio u pritvoru, mi smo njega mogli suspendovati samo privremeno, podnosili smo prije toga dvije prijave. Mi kao ozbiljna ustanova moramo da se pridržavamo propisa - kazao je Kajkut.

Što se tiče drugog slučaja, Kajkut je kazao da su saznalo u januaru ove godine.

Dodao je da je radnik angažovao advokate pa bi saslušanje trebalo da se održi 4. februara ove godine, odnosno u petak.

-Podnijeli smo i izvještaj o adaptacionom periodu da se djevojčica nije adaptirala, da traži da se vrati majci, te da izražava suicidalne misli. Mi smo iznijeli mišljenje da je potrebno promjeniti oblik socijalne zaštite za ovu djevojčicu - naveo je Kajkut.

Pojasnio je da su naveli da je za djevojčicu potrebno porodično zbrinjavanje.

Dodao je kako se dešavaju situacije na koje ne mogu uticati, te da se dešava da djeca pobjegnu, ali da sarađuju sa policijom.

Alen Šeranić rekao je prije dva dana će nakon što bude završen stručni nadzor u Dječijem domu „Rada Vranješević“ u Banjaluci u slučaju obljube djeteta i da određene mjere biti preduzete.

Šeranić je rekao da će Kajkut biti smijenjen u slučaju da se utvrdi njegova odgovornost.

(Glas Srpske)