POSLODAVCI NA MUKAMA ZBOG IZOLACIJE RADNIKA :: Semberija INFO ::

 

POSLODAVCI NA MUKAMA ZBOG IZOLACIJE RADNIKA


- Zbog naglog porasta broja novozaraženih virusom korona sve više radnika u Republici Srpskoj je na bolovanju. Od početka godine poslodavci se bore sa sve većim odsustvom radnika, koji se nalaze u izolaciji ili na bolovanju, s obzirom na to da ovo uzrokuje otežan proces rada.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kazao je za "Nezavisne novine" da je evidentno da se veliki broj radnika nalazi u izolaciji ili na bolovanju te da preduzeća imaju veliki problem sa poslovanjem.

"Zbog naglog skoka broja novozaraženih imamo veliki broj radnika u izolaciji, a imali smo i slučajeva zatvaranja pojedinih lokala zbog nedovoljnog broja radnika", kazao je Trivić.Dodao je da nisu imali slučajeva zloupotrebe bolovanja ili izolacije te da radnici poštuju propisane mjere.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeca", kazao je za "Nezavisne novine" da trenutno imaju veliki broj radnika koji se nalaze na bolovanju.

"Ako su vakcinisani, oni se na posao vraćaju nakon nekoliko dana, a postoje slučajevi gdje izolacija traje i više dana, u zavisnosti od zdravstvenog stanja radnika. Imamo dosta lokala i restorana koji su napravili pauzu u radu od deset dana, jer nisu mogli da rade zbog umanjenog broja radnika, koji su na bolovanju", ističe Tatić.

I Radenko Bubić, direktor i vlasnik Fabrike obuće "Dermal" iz Kotor Varoša, kaže da od početka godine imaju povećan broj radnika u izolaciji te da je sam proces rada dodatno otežan.

"Trenutno imamo jedan manji broj radnika koji su pozitivni i dio radnika koji su u izolaciji zbog zaraženog člana porodice, a imamo i radnike koji nisu pozitivni, ali imaju određene simptome te su na bolovanju", kazao je Bubić.
Dodao je da je proizvodnja kod njih organizovana po linijama te da izostanak svakog radnika otežava organizaciju proizvodnje, a radnici ostaju na bolovanju do 15 dana, u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

Bubić ističe da su od početka godine u ovoj fabrici u velikom problemu zbog manjeg broja radnika te se nada da će situacija uskoro biti bolja.

Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće "Bema" iz Banjaluke, kazao je za "Nezavisne novine" da trenutno imaju 20 radnika koji se nalaze u izolaciji zbog zaraženog člana porodice, a vakcinisani su.

"To veoma loše utiče na sam proces rada, jer svaka faza rada zahtijeva radnike te se zbog manjeg broja radnika proces rada odvija otežano", kazao je Umičević.

(Nezavisne)