BRNABIĆ: SRPSKA SAČUVALA SRPSKO IME I PRAVOSLAVNU VJERU :: Semberija INFO ::

 

BRNABIĆ: SRPSKA SAČUVALA SRPSKO IME I PRAVOSLAVNU VJERU


Foto: RTRS
Republika Srpska je sačuvala srpsko ime i prezime i pravoslavnu vjeru, izjavila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike.

Brnabićeva je naglasila da je Srpska odraz viševjekovnog sna, a pokazatelj je toga koliko je srpski narod bio odlučan da spriječi ponavljanje zločina iz Drugog svjetskog rata koji je imao cilj da u potpunosti uništi srpski narod na ovim prostorima.

- Srbi su 9. januara 1992. godine tražili način da sačuvaju mir kako se ne bi ponovio Jasenovac, Gradiška, Prebilovci i druga stratiša. Republika Srpska je formirana da bi se odbranila od tog zla, koje je došlo nešto kasnije, iste te godine - rekla je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je naglasila kako je postala svjesna da bi se ponovilo ono što je bilo 50 godina ranije kada je prošle godine posjetila Prebilovce.

Poručila je da "u Srbiji prvi moraju da brane Srpsku jer je ona nastala od želje za mirom, slobodom, želje da se zločini ne ponavljaju".

- Ponosni smo na hrabrost i slobodarsku tradiciju naših predaka - naglasila je premijerka Srbije.

Brnabićeva je izjavila da je odnos Srbije i Srpske postao specijalan zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Brinu me izazovi i problemi sa kojima se suočava Srpska i njeno rukovodstvo, zabrinjava uvođenje sankcija Dodiku jer je činjenica da one nisu nikada nisu bile rješenje. Srbija nikada neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda u BiH i Republici Srpskoj - rekla je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je podsjetila da je njihova politika Otvoreni Balkan, da se stvori drugačija budućnost od prošlosti, ne granice i ograničenja već slobodan protok robe, ljudi, kapitala.

Naglasila opredijeljenost da se razvojaju i unapređuju odnosi sa Srpskom.

Brnabićeva je čestitala Dan Republike Srpske, istakavši da zajedno obilježavaju ovaj važan jubilej 30 godina.

- Čast mi je što sam tu i prenosim vam pozdrave i čestitke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije - rekla je Brnabićeva.
 
(RTRS)