DUŠAN TOPIĆ, DIREKTOR “AUTOPUTEVA REPUBLIKE SRPSKE”: NOVI ZALET NA PROLjEĆE :: Semberija INFO ::

 

DUŠAN TOPIĆ, DIREKTOR “AUTOPUTEVA REPUBLIKE SRPSKE”: NOVI ZALET NA PROLjEĆE


Republika Srpska je prepoznala značaj i ulogu brzih puteva i autoputeva u današnje vrijeme, a novi kilometri biće završeni polovinom 2022, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić.

Širenje mreže autoputeva je jedan od strateških ciljeva u republičkim planskim dokumentima, a Topić ističe da, kada se podvuče crta, ima dosta razloga za zadovoljstvo i optimizam ako se uzmu u obzir prilike u kojima Srpska funkcioniše.

- S obzirom na to da dvije godine živimo i radimo u uslovima pandemije, koja je gotovo zaustavila čitav svijet, možemo i moramo biti zadovoljni urađenim. Srpska ima u upotrebi 106 kilometara autoputeva, ali na tome se nije stalo, jer smo uspjeli da obezbijedimo kontinuitet u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. Već sredinom 2022. će dobiti novih šest kilometara i to na panevropskom koridoru 5C, na pravcu od Tovire do Kostajnice. Krajem novembra počela je i izgradnja još jedne dionice na tom koridoru, tehnički možda i najzahtjevnije u odnosu na sve dosadašnje. Riječ je o dobojskoj obilaznici, odnosno dionici od Kostajnice do Putnikovog brda i granice sa FBiH. Malo prije toga ozvaničen je početak izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, prva faza Banjaluka - Prijedor, koji je specifičan, jer prvi put ulazimo u realizaciju projekta putem koncesije. Nikako ne smijemo da zaboravimo da je u 2021. intenzivno rađeno i na izgradnji mosta preko Save kod Gradiške, na koji smo čekali duže od decenije, a u toku je i izgradnja mosta preko Save kod Rače koji je prvi korak u realizaciji projekta izgradnje autoputa ka Srbiji. Kada na sve dodamo projekte u pripremi, poput autoputa ka Srbiji, odnosno Rača - Bijeljina, Bijeljina - Brčko i Brčko - Vukosavlje, te treće dionice na koridoru 5C od Tovire do Vukosavlja, možemo biti zadovoljni - kaže Topić.

Da li je Srpska mogla do sada imati više kilometara autoputa?

TOPIĆ: Uvijek će biti onih koji će tvrditi da se moralo i moglo više uraditi i izgraditi. Ako u obzir uzmemo da Srpska do prije deset godina nije imala ni metra autoputa, a da danas u saobraćaju imamo dva autoputa dužine 106 kilometara, te ako znamo u kakvim političkim i ekonomskim uslovima su ovi projekti realizovani, ne možemo da budemo nezahvalni i nezadovoljni urađenim. Pripremamo i počinjemo realizaciju projekata u skladu sa našim finansijskim mogućnostima. Imamo i nesebičnu podršku predstavnika vlasti Srpske koji su imali snage, volje, želje i, prije svega, viziju razvoja infrastrukture, te su među glavne prioritete uvrstili izgradnju mreže autoputeva i brzih puteva. Bez njihove podrške, kao i finansijske podrške evropskih banaka, teško da bismo došli i do ovih 106 kilometara.

Kakvi su planovi za 2022. godinu?

TOPIĆ: Nastavljamo sa realizacijom započetih projekata, a ako sve bude teklo po planu, započećemo i nove. Naime, ubrzo očekujemo raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na trećoj dionici koridora 5C, na pravcu od Tovire do Vukosavlja. Tenderska procedura trebalo bi da bude završena tokom zimskih mjeseci kako bismo na proljeće već mogli da dođemo do ugovora za izvođačem i početka radova. U toku je tenderska procedura za izbor izvođača radova na pravcima Rača - Bijeljina i Vukosavlje - Brčko. Ako sve bude teklo prema planu, očekujemo da i u tom dijelu do proljeća dođemo do izvođača i ugovora, a ubrzo i do početka radova.

Srpska pravi putne poveznice sa Srbijom i Hrvatskom, a time se priključuje na evropsku mrežu autoputeva. Da li je još “živ” projekat izgradnje dionice ka Mliništu?

TOPIĆ: Poslije nekoliko godina zatišja i stagnacije možemo reći da se stvari ponovo pokreću u dobrom smjeru. Prije nekoliko godina došli smo i do komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom “Sinohidro” i pred pregovore o preferencijalnom kreditu sa kineskom državnom bankom. U tom trenutku banka je početak pregovora uslovila pismom podrške od strane zajedničkih organa BiH. To pismo, nažalost, nikada iz Sarajeva nije upućeno u Kinu, jer je projekat blokiran od strane tadašnjeg saziva Savjeta ministara. Posljednjih mjeseci ponovo se počelo razgovarati o tom projektu, posebno zbog činjenice da je sastavni dio autoputa Glamočani - Mlinište i obilaznica oko Banjaluke, što će uticati na rasterećenje saobraćaja u gradu. U narednom periodu intenziviraćemo aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Mostovi

U toku je gradnja dva važna mosta, preko Save kod Gradiške i na Rači. Da li će sve biti završeno u rokovima ili možda i prije? 

TOPIĆ: Zanimljiva je činjenica da je izgradnja oba mosta počela gotovo istovremeno, te je i zbog toga veoma interesantno gledati napredak. Most preko rijeke Save kod Gradiške, na koji smo baš dugo čekali, ide svojom dinamikom i možemo sa sigurnošću reći da će sve biti završeno i prije predviđenog roka. Isto je i sa mostom preko rijeke Save kod Rače koji će u doglednoj budućnosti spajati ne samo dva autoputa već i dva najveća srpska grada - Banjaluku i Beograd.

(Glas Srpske)