NAJNIŽE PLATE U SRPSKOJ NAJMANjE RASLE :: Semberija INFO ::

 

NAJNIŽE PLATE U SRPSKOJ NAJMANjE RASLE


Većini radnika u Srpskoj u proteklih 12 mjeseci narasli su iznosi koje su im poslodavci uplaćivali na tekuće račune, ali često na način da su onima čije su plate po pravilu najniže povećanja bila najmanja.

Ukupno gledano, prosječna neto zarada u tom periodu skočila je za 61 marku, ali postoje branše koje taj rast nisu dostigle.

Recimo, u oblasti saobraćaj i skladištenje, u kojoj se u novembru 2020. zarađivalo 749 maraka, u istom mjesecu ove godine lijegalo je 766, odnosno svega 17 maraka više.

Osim toga, radnici u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili su u proteklih 12 mjeseci poboljšanje od svega 23 marke, jer su im plate, u prosjeku, sa 741 marku skočile na 764 KM.

Sa svojim povećanjem zarade ne mogu se pretjerano pohvaliti ni zaposleni u trgovini na veliko i malo. Naime, oni su u novembru prošle godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zarađivali 748 maraka, a u istom mjesecu ove godine 799 KM, što predstavlja povećanje od svega 51 marku.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, ističe da su povećanja plata koja su zabilježena u ovim branšama premala.

"Da li uopšte govoriti o povećanju plate od 23 marke? Ovo su branše koje su tradicionalno uglavnom s najnižim primanjima i u odnosu na prošlu godinu nisu mogle da izbiju na drugo ili treće mjesto, već ostaju u nižem rangu", rekao je Savanović.

Problem je, prema njegovim riječima, i to što se ovdje prikazuje samo ono što ide u redovne tokove plaćanja.

"Ovdje se ne prikazuje koverta. A u obje ove branše imaju i koverte, pogotovo u ugostiteljstvu. Taj problem se mora riješiti", rekao je Savanović u izjavi za "Nezavisne novine".

S druge strane, Dragana Šobot, sekretarka Udruženja trgovine i Udruženja  turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori Republike Srpske, ističe da su poslodavci u ovim oblastima imali jako težak period iza sebe, te preduzeća još nisu uspjela da se do kraja oporave od posljedica pandemije, pogotovo u sektoru ugostiteljstva, odnosno turizma.

"Ono što mi zagovaramo jeste da se raznim kontrolama i mjerama Vlade na sve načine utiče na to da se sivo tržište iskorijeni, te da kompletna primanja radnika idu legalnim tokovima", rekla je Šobotova za "Nezavisne novine".

Nada se da će poslodavci iz oblasti turizma i ugostiteljstva uspjeti u ovoj zimskoj sezoni, kroz povećanje plata, zadržati radnike.

U sivu zonu prst upire i Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, koji ističe da statistički podaci ne prikazuju pravo stanje.

"Statistička slika nije regularna. Svi znamo da u ugostiteljstvu više ne radi niko bez 800 ili 900 maraka. To što se dio plate ne uplaćuje kroz legalne tokove nije greška radnika, već države. Najveća krivica je u državi, hoće li nešto kontrolisati ili ne", rekao je Trivić za "Nezavisne novine".

Od 19 oblasti koje prati Republički zavod za statistiku, u gotovo svima su plate rasle u proteklih 12 mjeseci. Izuzetak je oblast informacije i komunikacije, gdje se u novembru 2020. zarađivala 1.341 marka, a u istom mjesecu ove godine - 1.335.
 
(Nezavisne)