POTPISAN MEMORANDUM O USPOSTAVLjANjU NAUČNO - TEHNOLOŠKOG PARKA U BANjALUCI :: Semberija INFO ::

 

POTPISAN MEMORANDUM O USPOSTAVLjANjU NAUČNO - TEHNOLOŠKOG PARKA U BANjALUCI


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i vršilac dužnosti direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković potpisali su Memorandum o strateškom partnerstvu za osnivanje prvog naučno-tehnološkog parka Banjaluka.

Naučno-tehnološki park Beograd pružiće savjetodavnu stručnu podršku da bi se ubrzalo osnivanje prvog takvog parka u Srpskoj za koji se očekuje da pospješi regionalni razvoj zasnovan na inovacijama i ubrza osnivanje i razvoj startap kompanija u Srpskoj. Park će biti osnovan u okviru kampusa Univerziteta u Banjaluci.

- Očekujemo na jesen, odnsno krajem godine da ćemo otpočeti prve građevinske radove u okviru kampusa Univerziteta u Banjaluci i to sve zavisi od dinamike građevinskih radova - rekao je Rajčević.

On očekuje se da bi na jesen naredne godine mogli da počnu građevinski radovi i da bi Naučno-tehnološki park u Banjaluci kao objekat mogao da bude završen za nekih godinu dana.

Naučno-tehnološki park trebalo bi da bude mjesto gdje mladi, obrazovani ljudi mogu da realizuju svoje ideje, a odliv mozgova da se zamjeni izvozom pametnih proizvoda i usluga.

- Da pomogne mladima da ostanu u Banjaluci, u Srpskoj, da razvijaju proizvode. Da se tu zapošljavaju i da odatle izvoze u cijeli svijet. To je ono što nas raduje, saradnja i mogućnost što su prepoznali naučno-tehnološki park kao takav i želimo da se što prije nađemo u Banjaluci na ovom zadatku - istakla je vršilac dužnosti direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Daniković Grković.

Srbija ima četiri naučnotehnološka parka. U najvećem, beogradskom, posluje više od 120 kompanija koje zapošljavaju oko 1.200 inženjera i izvoze u više od 40 zemalja svijeta.

- Trudimo se da spriječimo odliv mozgova. Zato smo finansirali u prethodnom periodu 1.000 mladih istraživača i kroz ovaj Memorandum produbimo i dalju saradnju. Trudićemo se da sa Rajčevićem i Ministarstvom postignemo što bolje odnose, prenesemo što bolje prakse - istakla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mirjana Dukić Mijatović.

Naučno-tehnološki park u Banjaluci prvi će inicirati razvoj ekonomije zasnovane na znanju, a predviđeno je da ovakvih inovativnih mjesta bude znatno više u narednom periodu.

RTRS