REVIZORI: UPISNA POLITIKA NIJE USKLAĐENA S TRŽIŠTEM RADA :: Semberija INFO ::

 

REVIZORI: UPISNA POLITIKA NIJE USKLAĐENA S TRŽIŠTEM RADA


Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Vlada Republike Srpske nisu pravovremeno definisali upisne politike, zbog čega upisivanje učenika u prve razrede srednjih škola nije efikasno, niti je radna snaga usklađena s tržištem rada.
Ovo se u suštini navodi u reviziji učinka na temu "Usklađenost srednjeg obrazovanja s potrebama tržišta rada", koju je izradila Glavna služba za reviziju javnog sektora.

"Nalazi su pokazali da objavljeni planovi upisa, posmatrani po strukturi zanimanja i struka, nisu dosljedno izvršavani. Iako je ukupan broj učenika prijavljenih za upis bio znatno manji od planiranog broja, za dio zanimanja odobravan je upis znatno veći od planiranog", naveli su revizori, ističući da planiranje upisa u prvi razred srednjih škola, a zbog uključenosti velikog broja institucija, zahtijeva jasne upisne politike.

Takođe, revizori su naveli i da realizacija upisa za dio zanimanja potrebnih privredi, prije svega u djelatnosti građevinarstva, poljoprivrede, tekstilne i metalske industrije, koja su proglašena deficitarnim i finansijski podržana kroz stipenije, nije bila na očekivanom nivou i nije rezultirala povećanjem stepena usklađenosti s potrebama tržišta rada.

Na početku školske 2020/2021. godine bile su 93 srednje škole u kojima je upisano 36.406 učenika i gdje je radilo 3.945 zaposlenih nastavnika. Za finansiranje rada srednjih škola u budžetu je obezbijeđen iznos od 89,1 milion KM.

Ono što zabrinjava jeste da je broj učenika u srednjim školama u prethodnih pet godina smanjen za 12 odsto, a najmanji pad ostvaren je kod upisa u srednje stručne škole, a najveći kod gimnazija.

"Osnovni zaključak ove revizije je da kroz postupke pripreme, planiranja i realizacije upisa u srednje stručne škole nije osiguran potrebni nivo efikasnosti sprovedenih aktivnosti ni očekivani nivo usklađenosti upisa s potrebama tržišta rada", istakli su revizori.

Izvor: Nezavisne novine