PROGRAM PRIPREME BUDUĆIH ĐAKA PRVAKA U MARTU :: Semberija INFO ::

 

PROGRAM PRIPREME BUDUĆIH ĐAKA PRVAKA U MARTU


Da učiteljica, odnosno učitelj nisu bauk, nego drugari s kojima se treba igrati budući đaci prvaci koji ne idu u vrtić u RS će nakon dvogodišnje pauze učiti tokom programa pripreme djece za polazak u školu.

Planirano je da program započne u martu i da traje tri mjeseca, odnosno do kraja maja.

"Mi obično imamo po pet grupa, u svakoj grupi boravi po 30 djece uzrasta od pet do šest godina. U RS ovaj program još nije obavezan, ali se preporučuje i roditelji ga rado prihvataju, samim tim što je besplatan, što djeca u toku ta tri mjeseca zaista savladaju osnovne vještine koje im kasnije pomažu u školi", kaže Anđelka Kuzmić, v.d. direktora dobojske Javne predškolske ustanove "Majke Jugović".

U Zvorniku su kada je riječ o pripremi đaka za polazak u školu otišli korak dalje, te godinama unazad mališani u ovoj lokalnoj zajednici program resornog ministarstva pohađaju od 1. oktobra do 31. maja, a sve finansira Gradska uprava.

"Mi imamo i u gradu pripremna odjeljenja, kao i u ruralnom području, odnosno u svim selima gdje imamo osnovne škole i dobre uslove da možemo organizovati pripremu djece pred polazak u školu. Dakle, u deset mjesnih zajednica imamo organizovano tri sata dnevno pripremu djece pred polazak u školu", pojasnio je Vukomir Stanković, direktor vrtića "Naša radost" iz Zvornika.

U zadnjih 10 godina Ministarstvo prosvjete i kulture RS je za troškove pripreme đaka u godini pred polazak u školu obezbijedilo više od 2,5 miliona KM.

"Otprilike 250.000 KM do 300.000 KM je potrebno za uključenje određenog broja mališana u ovaj program. Moram reći da se obuhvat ovim programom kreće oko 60 odsto. I u situaciji da se obuhvat poveća, odnosno da imamo 100 odsto, normalno i logično je da će nam trebati više sredstava", rekla je Nataša Cvijanović, pomoćnica ministra prosvjete za predškolsko i osnovno obrazovanje RS.

Preporuka Ministarstva je da vrtići širom RS za realizaciju programa angažuju vaspitače sa biroa.
"To je i dobra prilika za ljude koji nemaju posao, ta tri mjeseca imaju svoju platu, tako da to nama i nije neko opterećenje jer za sve što nam Ministarstvo ne obezbijedi mi dobijemo podršku od osnivača, od Gradske uprave", navela je Anđelka Kuzmić.
 
Izvor: Nezavisne novine