PODIZANjE SVIJESTI RADNIKA O RADU NA CRNO :: Semberija INFO ::

 

PODIZANjE SVIJESTI RADNIKA O RADU NA CRNO


Za 11 mjeseci ove godine inspektori Republičkog inspektorata su kontrolom 14.805 radnika otkrili 194 zaposlena koji su radili na crno.
 
U Republičkom inspektoratu naveli su da su tokom ove godine, zbog nepravilnosti utvrđenih u pogledu zaključivanja ugovora o radu i rada na crno, izrečene kazne u iznosu od 474.000 KM.
 
Momčilo Đekanović, rukovodilac Odsjeka inspekcije rada u Inspekoratu Republike Srpske rekao je za Jutarnji program RTRS da je veći problem siva ekonomija nego neprijavljen radnik, te da Zakon o radu nije dao dovoljno ovlaštenja inspektorima.
 
On dodaje da sankcije snose i poslodavac i odgovorno lice kod poslodavca, a da se kazne kreću od 3.000 do 9.000 KM.
 
Dragana Vrabičić predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske ističe da rad na crno nije samo neprijavljen radnik.
 
- Na dobrom smo putu da promijenimo trenutno stanje,  kolektivni ugovori su rješenje problema. Svi u Srpskoj su na dobitku sa novim kolektivnim ugovorom - kaže Vrabičić.
 
Ona ističe da neprijavljen radnik u slučaju povrede, nema nikakva prava, a da je cilj podizanje svijesti radnika o radu na crno.
 
Izvor: RTRS