POSEBNA SJEDNICA SKUPŠTINE RS O VRAĆANjU NADLEŽNOSTI, BEZ PODRŠKE OPOZICIJE :: Semberija INFO ::

 

POSEBNA SJEDNICA SKUPŠTINE RS O VRAĆANjU NADLEŽNOSTI, BEZ PODRŠKE OPOZICIJE


Foto: RTRS
- Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH počela je danas u Banjaluci.

Višković : Srbi traže da budu uvaženi u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Narodnoj skupštini da Srpska ima pravo da se bori za vraćanje svojih nadležnosti prenesenih na nivo BiH, te da Srbi traže da budu uvaženi kao konstitutivni narod.

"Niko ne može reći da nemamo pravo da tražimo da se poštuje Ustav i Dejton. Tražimo i da budemo uvaženi kao konstitutivni narod. A Bošnjaci, kao najbrojniji, imaju najveću odgovornost za situaciju u BiH, kao što je imaju Srbi u Srpskoj", rekao je Višković replicirajući Edinu Ramiću iz Poslaničke grupe "Zajedno za BiH".

On je upitao zašto je problem kada Republika Srpska traži da se Dejton poštuje, a nije problem kada se on s druge strane krši.

"Kako ćemo tako doći do života u ovoj zemlji? Mora se sjesti i razgovarati bez unaprijed projektovanih rješenja", rekao je Višković tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti Srpske prenesenih na nivo BiH.

On je rekao da Srbi u BiH imaju legitimno pravo da kažu da ne vjeruju Ustavnom sudu BiH u kome sjede stranci, među kojima je i jedan albanski sudija.

"Takođe , visoki predstavnik nije dobio podršku Savjeta bezbjednosti UN. On nama ne može da bude autoritet i da nam uređuje život u BiH. Nećemo to dozvoliti jer Šmit nema legitimitet", naglasio je Višković.

On je upozorio na težak život Srba u Federaciji BiH, koji nerijetko nemaju struju.

"A o poslu i pravima ne treba ni pričati", rekao je Višković i dodao da je nezadovoljan i hrvatski narod.

Čavić : Srpska se bori za svoja prava stečena Dejtonskim sporazumom

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da se Republika Srpska u Narodnoj skupštini bori za svoja prava stečena Dejtonskim sporazumom, te da za to ima pravne argumente.

Čavić je ukazao da međunarodni faktor na ovim prostorima, uključujući neizabranog visokog predstavnika, Ustavni sud BiH i slično, radi za bošnjačku stranu.

"Ako ne spriječimo praksu nametanja zakona, nemamo šansu da opstanemo kao entitet i konstitutivni narod u BiH", upozorio je Čavić u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske posvećenoj vraćanju nadležnosti Srpske prenesenih na nivo BiH.

Predsjednik SPS-a Goran Selak rekao je da je očuvanje Srpske prioritet nad prioritetima, a vraćanje nadležnosti pitanje od najvišeg vitalnog interesa.

"Za to nam trebaju ekonomski jaka Srpska, međunarodni saveznici, jaka Srbija i drugi preduslovi", naglasio je Selak.

Stevandić : Vlast i opozicija trebaju sjesti da se dogovore

Nenad Stevandić, predsjednik US, je rekao da je potrebno očuvati srpsko jedinstvo u temi vraćanja nadležnosti. On je istakao da se vlast i opozicija slažu i u analizi oko prenošenja nadležnosti i oko suprotstavljanja otimanju imovine RS.

On je predložio da se zakaže pauza i da se vlast i opozicija dogovore oko aktivnosti koje treba preduzeti sada, i aktivnosti koje bi bile ostavljene za kasnije.

Nešić : DNS ne želi sankcije, izolaciju i konfrontaciju sa cijelim svijetom

DNS želi trajna i održiva rješenja a ne poigravanje krupnim nacionalnim pitanjima, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. On je rekao da ne želi sankcije, izolaciju i konfrontaciju sa cijelim svijetom, već da vraćanje nadležnosti mora biti osmišljeno.

Nešić je utvrdio da će Ustavni sud BiH, kako je najavio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, poništiti ove zakone, i da će to poslužiti za izbornu kampanju i SNSD i SDA.

"Očekujem da nas danas uvjerite da griješimo u ovim procjenama. Očekujem da nam kažete hoće li građani moći igdje putovati s pasošima koje ćemo izdavati ili ćemo imati jedan za po kući a jedan za vani. Uvjerite nas da imate podršku garanata Dejtona, ne treba nam avanturizam", rekao je Nešić.

Šarović : Odluke vladajuće većine mogu dovesti do rata

Cilj koji je većina u RS preuzela na sebe o vraćanju nadležnosti je opasan put koji može dovesti do rata i SDS tome ne može dati podršku, rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

On je rekao da je legitimno tražiti vraćanje nadležnosti, ali da je pitanje da li je RS snažna i sposobna i da li ima prijatelje u svijetu da ove ciljeve može ostvariti.

"Kao stranka spremni smo da podržimo svaki razuman prijedlog, ali on mora da ide kroz dijalog i dogovor oko najkrupnijih pitanja. Jednostrane odluke ne, jer to je opasnost za RS. Ne za odluke koje mogu ugroziti mir i bezbjednost, bez obzira koliko puta vi kažete da neće biti ugrožen mir", rekao je Šarović.

On je rekao da misli da je ovo loš i poguban put, a da je odgovornost nosilaca vlasti da kaže narodu u šta ga vodi.

Rekao je da on nije dizao ruke za oduzimanje nadležnosti a da bi oni koji su to radili trebali da se izvinu i priznaju da su pogriješili.

Borenović : Namjera vladajuće većine je neiskrena i opasna

Namjera vladajuće većine u RS da vrate nadležnosti predstavlja opasan blef, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, i najavio da njegova stranka neće podržati prijedloge koji se nalaze na sjednici Narodne skupštine.

On je rekao da su izjave koje su predstavnici Predlagača iznijeli kontradiktorne i da nisu s iskrenim namjerama.

"Da ste imali iskrenu i pravu namjeru da ovo radite onda ste to trebali raditi u januaru 2019. godine poslije izbora da iskoristite čitav mandat da ovako ozbiljnu stvar iznesete do kraja. Zato mislim da je ovo krajnje neiskreno i opasno", rekao je Borenović.

Đokić : Povjerenje izgubljeno donošenjem odluka protiv volje Srba

Predjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je morao doći trenutak da se u Narodnoj skupšini Republike Srpske otvori tema vraćanja nadležnosti, ističući je razlog za to izgubljeno povjerenje zbog jednostranih odluka u BiH protivnih volji srpskog naroda.

On je rekao da neprestano traje nepovjerenje između tri naroda u BiH, dodajući da posljednjih šest godina u Federaciji BiH postoji i ozbiljno nepovjerenje između Bošnjaka i Hrvata.

"To se danas ne prestavlja kao problem BiH i više se govori zašto je ovakav stav Republike Srpske koji se stalno problematizuje i pokušava pretvoriti u njenu namjeru da produbljuje krizu u BiH", rekao je Đokić obraćajući se u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je istakao da su današnji odnosi u BiH prouzrokovani nametanjem odluka i otimanjem nadležnosti Republici Srpskoj.

"Naravno da se sve treba rješavati kroz institucije, ali pretpostavka da bi se neko vratio u institucije i razgovarao mora imati prethodnu paletu pitanja o kojima se mora razgovarati i postići određena vrsta dogovora", kaže Đokić.

On je naveo da, ukoliko se želi trajna stabilnost na Balkanu, za to ključan dijalog Bošnjaka i Srba.

"Ne vidim razlog zašto u Sarajevu oklijevaju da to prihvate. Ovdje se ne želi ući u dijalog zato što nema argumenata. Argumenti su na našoj strani kada je riječ o krizi u BiH. Ako se želi trajna stabilnost, onda se na bazi argumenata treba razgovarati", naglasio je Đokić.

Đokić je rekao da niko ne želi više vidjeti događaje iz perioda od 1991. do 1995. godine i istakao da smatra da se to više ni ne može desiti.

"Oni koji pozivaju na rat su nesreća za ovaj prostor", kaže Đokić.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić rekao je da nema zamjerke na dnevni red današnje posedne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, dodajući da desetine zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH nisu bili stvar dogovora entiteta nego samovolje jednog čovjeka.

On je rekao da zastupa stav da svi treba da se bore za potpunu demilitarizaciju BiH.

"Jer nam je dosta ratova i oružja i treba nam vijek mira. Nadležnosti jesu otimane na neustvan način i svako od nas želi da one budu vraćene. Tačka razlaza nije u cilju nego u putu. DNS želi trajna i održiva rješenja. Ne želimo poigravanje budućnošću Republike Srpske", izjavio je Nešić, obraćajući se u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Žunić : Zapad kao pokrovitelj bošnjačkih elita ruši Dejton

Međunarodna zajednica, koja je najčešće definisana kao Zapad, pokrovitelj je bošnjačkih političkih elita i korištenjem bonskih ovlaštenja oduzimali su nadležnosti Republici Srpskoj, rekao je Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a, koji je u ime predlagača predstavio način prenošenja nadležnosti Narodnoj skupštini RS tokom objedinjene rasprave o vraćanju nadležnosti.

On je rekao da formiranje Savjeta za provođenje mira predstavlja kršenje ljudskih prava, čime je, kako je istakao, napravljen presedan u međunarodnom pravu.

Žunić je tokom rasprave pročitao nazive 140 zakona koji su preneseni, a koji se, kako je naglasio, ne mogu naći u Ustavu BiH, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom.

"Predstavnici RS su ponekad iskreno vjerovali da će se nekad početi primjenjivati demokratski principi. Plan je da RS jednog dana ostane prazna ljuštura koja neće imati nikakve sadržine", rekao je Žunić.

Žunić je rekao da RS nije protiv BiH, već da u ovakvoj BiH nema prostor za razvoj i za život. Naglasio je da nijedan visoki predstavnik ne može biti iznad ustava, i pozvao je da se BiH riješi protektorata.

Vidović : RS ima ustavno pravo da vrati nadležnosti oz oblasti indirektih poreza

Sporazumi entiteta o prenosu nadležnosti ne mogu se predstaviti kao amandmani na Ustav BiH, što je potvrdio i Ustavni sud BiH, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS, obrazlažući informaciju o prenosu nadležnosti iz oblasti indirektnih poreza na nivo BiH.

Ona je pojasnila da u sporazumu koji su entiteti zaključili da uspostave Upravu za indirektno oporezivanje BiH ništa ne upućuje da su trajno prensene nadležnosti.

"Sporazumi su politički dogovori, a ne ustavne izmjene, prema tome svaki entitet može da se povuče iz svakog sporazuma, pa i sporazuma o UIO", rekla je Vidovićeva.

Ona je zaključila da to daje za pravo RS da u skladu s Ustavom BiH izradi zakone i dokumente o vraćanju ove nadležnosti na nivo RS.

Kasipović : Reformom pravosuđa uspostavljene institucije kojih nema u Ustavu BiH

Prenošenje nadležnosti iz oblasti pravosuđa nisu dovele do povećanja povjerenja u BiH, a pokazala su se i kao loša rješenja koja su u pojedinim slučajevima kršila ljudska prava, rekao je Anton Kasipović, ministar pravde RS, na raspravi u NS RS o prenošenju nadležnosti.

On je ukazao na neke primjere, poput retroaktivne primjene krivičnih zakona, a ukazao je i na odluku Ustavnog suda BiH iz 2001. godine o ocjeni ustavnosti postojanja Suda BiH, u kojem je Ustavni sud zaključio da nije moguće uspostaviti ovakav organ.

Kasipović je ukazao i na mišljenje jednog od članova Ustavnog suda BiH da nije moguće da postoji Sud BiH ako ga nema u Ustavu.

"Uvjeren sam da će ova NS RS prepoznati važnost ovih pitanja i vjerujem i siguran sam da joj prestoje teške odluke", rekao je on i dodao da je na narodnim poslanicima da donesu odluke za koje smatraju da su najbolje, a da će obaveza Vlade biti da ih provede.

Poslanici će razmatrati informaciju o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, informaciju o prenošenju nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, informaciju o pravosudnim institucijama BiH, informaciju o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Sjednici prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, čije obraćanje poslanicima će trajati do 60 minuta, predsjednik Republike Sprske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i lideri parlamentarnih političkih stranaka čije obraćanje bi poslanicima trebalo da traje do 10 minuta.

Poslanici će objedinjeno raspravljati o tačkama usvojenog dnevnog reda.

Narodna skupština će raditi dok se ne apsolviraju tačke dnevnog reda i glasa se o njima.

(Nezavisne)