Prva regionalna razmjena iskustava o održavanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda :: Semberija INFO ::

 

Prva regionalna razmjena iskustava o održavanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda


Udruženje „Akvasan (Aquasan) mreža u BiH“, u saradnji sa Savezom gradova i opština RS i Udruženjem „ Vodovodi RS“ organizovalo je u hotelu „Drina“ Prvu regionalnu razmjenu iskustava u održavanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Ivana Stanišić, izvršni direktor tehničkog sektora upreduzeću „Vodovod i kanalizacija“ AD Bijeljina kaže da je na ovom skupu Bijeljina predstavljena kao primjer pozitivne prakse u RS, samim tim i u BiH, kada je u pitanju problem prečišćavanja otpadnih voda, izgradnja kanalizacionog sistema i prečistača za  prečišćavanje otpadnih voda.



„Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u RS i BiH koji ima funkcionalan i održiv sistem, a podsjetiću da je projekat izgradnje kanalizacionog sistema svojevremeno proglašavan i za najbolji infrastrukturni objekat u BiH. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bijeljini je jedno od rijetkih koje je trenutno u pogonu u BiH, tako da smo bili u prilici da predstavimo dobru praksu iz te oblasti. Ovo je regionalna radionica na kojoj su prisutni stručnjaci iz BiH, Srbije i Makedonije. Prisutni su i predstavnici udruženja građana, Saveza opština i gradova, te svi oni koji su u posljednje vrijeme puno radili u ovoj oblasti i na jačanju kapaciteta vodovodnih preduzeća u opštinama i gradovimna. Učeći jedni od drugih i razmjenjujući  pozitivna i negativna iskustva, potpomažemo da se sektor voda razvija u jednom pozitivnom smjeru. Razmjena iskustava  kod vodovodnih preduzeća prepoznata je kao jedan od prihvatljivih načina za učenje“.