Borenović: Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom :: Semberija INFO ::

 

Borenović: Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom


Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, povodom Dana oslobođenja Banjaluke u Prvom svjetskom ratu, položio je danas vijenac na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci.
 
- Ovaj datum je jedan od najznačajnijih u istoriji našeg grada. Žrtva onih koji su dali živote za slobodu u Velikom ratu nisu i ne smiju nikada biti zaboravljene. Tokom proteklog vijeka naš narod se uvijek borio za slobodu, branio je, nakon mnogo prolivene krvi i suza, mir je za nas uvijek bio tekovina koju smo težili očuvati nakon bolnih oslobodilačkih ratova, rekao je Borenović.
 
On je istakao da je današnji datum, 21. novembar, dvostruko značajan u srpskoj istoriji, jer je na današnji dan prije 26 godina, potpisan i Opšti okvirni sporazum iza mir u BiH, odnosno Dejtonski mirovni sporazum.
 
- Prije dvadesetšest godina, Republika Srpska, proglašena prije, a sačuvana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, dobila je svoju međunarodnu verifikaciju. To je politički okvir prema kojem je Republika Srpska dobila svoje priznanje, elemente državnosti, kojim su sačuvane institucije i koji moramo maksimalno da čuvamo. Svako vrijeme nosi svoje izazove, a danas, dvadesetšest godina od potpisivanja sporazuma, osnovni cilj mora biti čuvanje i borba protiv privatizacije institucija Srpske, protiv kriminala, korupcije, nepotizma, jednoumlja i borba za očuvanje Dejtona. Svako ko se kocka Dejtonom, kocka se i Republikom Srpskom, a što se nas tiče, sa kockarima i opasnim avanturistima je besmisleno razgovarati, istakao je Borenović.
 

Informativna služba PDP-a