Osnovni sud u Bijeljini: Dan otvorenih vrata za predstavnike medija :: Semberija INFO ::

 

Osnovni sud u Bijeljini: Dan otvorenih vrata za predstavnike medija


U okviru projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, koji Visoki sudski tužilački savjet BiH  realizuje u saradnji sa Švedskom sudskom administracijom, U Osnovnom sudu u Bijeljini danas je organizovan „Dan otvorenih vrata za predstavnike medija“.



Upoznavši novinare sa radom drugog po veličini suda u Republici Srpskoj, predsjednik suda Aid Hanušić izjavio je da Osnovni sud u Bijeljini pokriva teritoriju Bijeljine, Ugljevika i Lopara sa 140.000 stanovnika, te da trenutno u sudu, koji zapošljava ukupno 103 radnika, radi dvadeset i troje sudija, od čega su polovina sudija žene, što govori i o rodnoj ravnopravnosti zaposlenih u ovom sudu.

„Prvi put smo konferenciju za medije organizovali u 2016. godini i tada smo shvatili značaj medija u stvaranju objektivne slike, kada je u pitanju predstavljanje rada suda u javnosti. Kada su u pitanju rezultati rada suda u ovoj godini, moram napomenuti da je u 2016. godini norma suda bila ispunjena sa 88 odsto, dok smo u 2021. godini, do sredine novembra, ostvarili normu od 111 odsto i do kraja godine ćemo taj procenat povećati još za pet do šest odsto“, istakao je Aid Hanušić. 



Što se tiče brzine rješavanja sudskih sporova, Hanušić je podsjetio da sporovi u oblasti krivičnog postupka u ovoj godini traju u prosjeku 84 dana, prekršajni postupci traju 98 dana,  parnični postupak u prosjeku traje 173 dana, vanparnični 114 dana, dok najduže traje izvršni postupak - 236 dana, što podrazumijeva pronalaženje imovine  dužnika koju treba prodati da bi se namirila određena šteta. 

„Visoki sudski tužilački savjet BiH nam je postavio određene standarde, tako da sudija mora riješiti 70 odsto starih predmeta da bi mogao uzeti u rad novi predmet. Što se tiče obima rada našeg suda, mi smo u ovom trenutku riješili 87 odsto starih predmeta. Na početku godine imali smo 2.973 stara predmeta, a trenutno imamo u radu 383 takva predmeta.  Vjerujem da ćemo do kraja godine riješiti oko 94 odsto starih predmeta. Na početku ove godine dobili smo 14.396 novih predmeta, a do sada smo riješili 14.696 takvih predmeta i 10.280 komunalnih predmeta, što znači da smo ukupno do sada riješili 24.976  predmeta. Riješili smo i oko 300 „teških“ predmeta više nego što smo ih primili. U prošloj godini korona je ostavila trag, kada je u pitanju rad suda, ali, vjerujem da ćemo u ovoj godini postići puno bolji rezultat“, naglasio je Aid Hanušić.



Sudije Željka Vakičić i Siniša Lazarević najavili su „Sedmicu sudske nagodbe“ koja će trajati od 22. novembra do trećeg decembra.



Cilj organizovanja „Sedmice sudske nagodbe“ jeste rješavanje što većeg broja predmeta iz građansko – pravne oblasti mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke, napomenula je sudija Željka Vakičić, naglasivši da je u 2019. godini sklopljeno 160 sudskih nagodbi, u 2020. godini 118, dok je u tekućoj godini već do sada sklopljeno 170 sudskih nagodbi, s tim što će do kraja godine ova brojka biti vjerovatno nešto veća, istaknuto je na „Danima otvorenih vrata“ u bijeljinskom Osnovnom sudu.


Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević