SAOPŠTENjE ZA JAVNOST FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA REPUBLIKE SRPSKE :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANjA REPUBLIKE SRPSKE


 
Lijek ,,diazepam'' ponovo dostupan u apotekama 

 U apotekama koje imaju ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već od danas bi trebao biti dostupan lijek ''diazepam, mikroklizme'' od 5 i 10 mg, novog proizvođača, a zahvaljujući spremnosti Fonda da prihvati novu cijenu, osiguranici ovaj lijek i dalje neće morati doplaćivati.
 
Nakon saznanja da se ovaj lijek, kojeg koriste uglavnom oboljeli od epilepsije, ne može pronaći u apotekama, FZO RS je pokrenuo inicijativu i postigao dogovor sa jedinim dobavljačem koji je uspio ovaj izuzetno značajan lijek da obezbijedi za naše tržište. Fond je o tome prethodnih dana obavijestio i apoteke, te očekujemo da je isporuka lijeka već počela.
Inače, u jednom periodu ovaj lijek nije bio dostupan u apotekama, budući da se radi o lijeku koji je neregistrovan, te je samim tim otežan njegov uvoz. Pacijenti koji su sami kupovali lijek u drugim zemljama, dok nije bio dostupan u našim apotekama, mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova.
 
Ovaj lijek se pored na Listi A1 lijekova koji se izdaju na recept, nalazi i na bolničkoj listi i listi domova zdravlja. Fond nabavlja diazepam putem javnih nabavki za bolnice i za domove zdravlja i ovim zdravstvenim ustanovama lijek je uredno isporučivan, u skladu sa potpisanim ugovorom između Fonda i dobavljača.
 
Podsjećamo da se svi lijekovi koji nisu registrovani na tržištu BiH, nabavljaju putem interventnog uvoza. Takođe, prema našim informacija, lijekovi koji spadaju u grupu psihogenih supstanci, kao što je i ovaj lijek,  da bi se uvezli moraju imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i imaju poseban režim uvoza.
 
Fond već godinama ukazuje na lošu zainteresovanost proizvođača i dobavljača pojedinih lijekova za tržište BiH, kao i na komplikovane procedure nabavki lijekova koje su predviđene Zakonom o lijekovima BiH, a zbog čega često ispaštaju pacijenti.  Nije rijetka pojava da se nijedan dobavljač ne javi na tender Fonda, pa moramo više puta ponavljati postupke nabavki kako bi obezbijedili lijek za osiguranike, što može dovesti do sporadičnih nestašica pojedinih lijekova. Naročito lijekovi koji nisu registrovan na tržištu imaju komplikovaniju proceduru nabavke, te je i ovo prilika da ukažemo na neophodnost bolje snabdjevenosti tržišta lijekovima kako u cijelosti zdravstveni sistem ne bi ispaštao.