Prerađivači “pogurali” izlazak iz krize :: Semberija INFO ::

 

Prerađivači “pogurali” izlazak iz krize


BANjALUKA - Prerađivačka industrija Republike Srpske značajno je “pogurala” izlazak iz krize izazvan pandemijom virusa korona, što potvrđuje i podatak da je u toj grani industrije u drugom tromjesečju ove godine zabilježen rast bruto dodate vrijednosti od skoro 18 odsto.

Statističari su izračunali da je bruto domaći proizvod (BDP) u Srpskoj u drugom tromjesečju ove godine iznosio 2,988 milijardi KM te da je realno veći za 10,2 odsto u odnosu na isti period lani. Osim toga BDP je u drugom tromjesečju 2021. u poređenju sa istim periodom predpandemijske 2019. godine imao realan rast od 3,6 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u svim područjima zabilježen je realni rast bruto dodate vrijednosti.

- Najznačajniji realni rast bruto dodate vrijednosti od 18,9 odsto zabilježen je u područjima trgovina na veliko i malo, saobraćaj i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo. U području vađenje ruda i kamena prerađivačka industrija, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i gasom, snabdijevanje vodom i djelatnosti sanacije životne sredine zabilježen je rast od 16,3 odsto, a samo u području prerađivačka industrija rast od 17,8 odsto - naveli su u Zavodu.

Pojašnjavaju da industrijske djelatnosti imaju učešće u BDP od 19,3, a trgovina, saobraćaj i turizam od 15,3 odsto.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da ovako velike stope rasta u drugom tromjesečju ove godine nisu iznenađenje ukoliko ih poredimo sa istim periodom lani, s obzirom na to da je to bilo vrijeme koje je obilježio početak pandemije, zastoji na granicama, prestanak rada pojedinih subjekata, zabrane kretanja između lokalnih zajednica i policijski čas.

- U to vrijeme privreda je bila najviše pogođena, tako da su ove stope rasta očekivane u poređenju s tim vremenom. One bi bile još veće da se privreda i sada ne suočava sa nizom poteškoća, između ostalog, sa nedostatkom radne snage i rastom cijena sirovine, što uveliko utiče na konkurentnost naših preduzeća. Sve što se dešava na evropskom i svjetskom tržištu prelijeva se i kod nas - istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Naglašava da je pozitivno to što domaća privreda od kraja prošle godine bilježi pozitivne trendove.

- Na rast prerađivačke industrije uticao je i oporavak nama najvažnijih tržišta - kaže Blagojević.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da su ovi podaci ohrabrujući te da pokazuju da polako izlazimo iz krize.

- Prerađivačka industrija je najbitnija, jer daje najkvalitetniji dio BDP-a, odnosno proizvodi novostvorenu vrijednost u kojoj je sadržana naša radna snaga, energija i pamet, a proizvodi se plasiraju uglavnom na inostrana tržišta - naglasio je Ljuboja. Istakao je da sve polako kreće nabolje, jer je to potvrda da i vrijeme pandemije polako prolazi.


Glas Srpske