Nadležni najavili sufinansiranje domaće proizvodnje sjemena :: Semberija INFO ::

 

Nadležni najavili sufinansiranje domaće proizvodnje sjemena


Ovim aktom omogućava se i uvoz kvalitetnog sjemena poljoprivrednog bilja, čime će se ojačati domaća poljoprivredna proizvodnja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić, izjavio je u Narodnoj skupštini da resorno ministarstvo sufinansira proizvodnju domaćeg sjemena poljoprivrednog bilja u RS.

Kako navodi Srna, u završnoj riječi pred narodnim poslanicima o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sjemenu gajenih kultura, ministar je naveo da se usvajanjem pomenutog akta jača poljoprivredna proizvodnja u našoj zemlji.

Takođe je naglasio da se ovim dokumentom domaćim proizvođačima omogućava i uvoz kvalitetnog sjemena poljoprivrednog bilja, čime će se istovremeno ojačati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, Dragan Knežević, podržao je donošenje navedenog zakona i zaključio da će najviše benefita od njega imati farmeri u Bosni i Hercegovini. 

Podržani interesi domaćih poljoprivrednika ?

Šef poslaničkog kluba SDS-a, Miladin Stanić, izjavio je da će podržati ovaj prijedlog zakona koji jeste kvalitetan i podržava interese poljoprivrednih proizvođača u RS.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja kojim je propisana procedura upisa sorti registrovanih u državama Evropske unije ili zemljama u okruženju sa kojima graniči Bosna i Hercegovina.

Naše sjeme proširilio se i Evropom - domaće sorte lako prepoznatljive

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, stare sorte sjemena imaju prednost u tome što su naviknute na lokalne agroekološke uslove, ukusnije su, a imaju i veću otpornost na stres, bolesti i štetočine.

Svi smo svjedoci da je danas teško pronaći kvalitetnu hranu i da se sve svelo na masovni uzgoj povrća i voća koji nažalost ne pružaju organizmu dovoljno esencijalnih materija i svega onog što mu je potrebno. Mnogo kupljenih usjeva je bez ukusa jer im nije dopušteno ono pravo i zdravo dozrijevanje.

Živimo u vremenu koje mnoge vodi ka totalnoj zavisnosti od tržišta i dovodi do toga da se odvajaju od svojih vjekovima sticanih znanja, praksi i povezanosti sa prirodom.

Agroklub