NAJSTARIJI ŽIVI BORAC NOR-A IŠAO U RAT SA SAMO 17 GODINA :: Semberija INFO ::

 

NAJSTARIJI ŽIVI BORAC NOR-A IŠAO U RAT SA SAMO 17 GODINA


TESLIĆ - Miloš Kesić, penzioner iz Zavidovića sa adresom u Tesliću, rođen je 1926. godine , a sa samo 17 godina priključio se Narodnooslobodilačkoj vojsci, što ga čini najstarijim živim borcem NOR-a.

Potvrdila je ovo za "Nezavisne novine" njegova unuka Milena Kesić, koja ne krije ponos na svog djeda, koji je tako mlad odlučio da se bori za slobodu i otadžbinu. Kako nam je Kesićeva prenijela djedove riječi, on se borbi u Drugom svjetskom ratu priključio 1943. godine , ali kaže da je istakao da je to želio da učini i ranije.

"On je već 1941. godine htio da se priključi ratu, ali zbog toga što je tada imao samo 15 godina nisu mu dozvolili", rekla je Kesićeva. Dodala je da se njen djed borio u Krajiškoj brigadi te da je nakon rata 12 godina bio predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a.

"Takva su tada bila vremena, svi su se, i mladi i stari, borili protiv okupatora, samo što se i mačke nisu išle boriti", rekao je Kesić, prisjećajući se Drugog svjetskog rata. Dodao je da mu nije bilo teško ići u rat, već da su tada u rat išli s ponosom, jer su branili slobodu i otadžbinu. Istakao je da su tako bili i vaspitani, da je tada bila čast ići u borbu za svoju domovinu.

Da su danas ipak drugačija vremena, istakla je njegova unuka, koja kaže da joj je nepojmljivo sada, kada živimo u miru, zamisliti ratno stanje.

"Ne mogu da zamislim da se sada neko sa samo 17 godina, koliko je moj djed imao kada je otišao u borbu, priključi ratu", kazala je Kesićeva.

Kesić je, kako tvrdi njegova unuka, cijeli život bio vojno lice, a u Zavidovićima, gdje su živjeli prije posljednjeg rata u BiH, bio je načelnik policije.

"U ratu smo se preselili u Teslić, gdje i danas živimo. Nakon posljednjeg rata nije više učestvovao u obilježavanjima boraca NOR-a, pa je možda zato došlo do zabune da se tvrdi da je najstariji član NOR-a preminuo prije nekoliko dana", kazala je Kesićeva, aludirajući na vijest da je najstariji preživjeli učesnik NOR-a Spasoje Đenić iz Dervente, koji je preminuo u četvrtak, u 93. godini. Tada je predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović rekao da je Đenić bio najstariji učesnik NOR-a po evidenciji koju ima ova organizacija.
 
(Nezavisne)