“PRATIM SVE NOLETOVE MEČEVE” BAKA MARA IZ NEVESINjA NA VASKRS PROSLAVILA STOTI ROĐENDAN :: Semberija INFO ::

 

“PRATIM SVE NOLETOVE MEČEVE” BAKA MARA IZ NEVESINjA NA VASKRS PROSLAVILA STOTI ROĐENDAN


Najstarija Nevesinjka Mara Gaćinović iz sela Lukavac na Vaskrs je proslavila stoti rođendan, a na slavlju su bili brojni potomci ove i danas vesele starica.

Baka Mara rođena je 27. aprila davne 1919. godine, a čitav životni vijek je provela u zaseoku Kljen, gdje je izrodila sedam sinova i bavila se poljoprivredom i domaćinstvom.

Kaže da joj najveću sreću u dubokoj starosti pričinjavaju unučad i praunučad.

– I za ovaj Vaskrs sam se pripremala postom i molitvom, kao cijeli život. To se potrefilo da mi je stoti rođendan uoči Vaskrsa, pa smo se svi okupili na naš najveći praznik, da proslavimo u ljubavi i miru – kaže ova starica.

Smatra da su za njenu dugovječnost zaslužni geni, jer joj je i majka živjela preko 100 godina, ali i domaća hrana, koju je jedino jela, a konzerve skoro da nikada nije probala.
 
Baka Mara rijetko je bila kod doktora, a i uz poznoj starosti se zanima pletenjem i čitanjem.
– Bilo je mnogo obaveza i teških poslova, ali se stizalo i na sijela. Sada ovi mlađi žive lagodnije i to mi je drago. Neka mladost ide naprijed – kaže ova starica.

Mara se sjeća događaja iz Kraljevine Jugoslavije, atentata na Kralja Aleksandra, strahota drugog svjetskog rata, velikih poplava 1934. godine, a ponosna je što je porodica Gaćinović izrodila dosta poznatih i učenih ljudi.
Zaljubljenik je u igru Novaka Đokovića, a nekoliko puta je ustajala i noću da gleda odlučujuće mečeve koje igra najbolji srpski teniser.

– Zaslužio je da bude u svjetskom vrhu. Želim mu svaku sreću – kaže baka Mara.

​Srpska info