ČUBRILOVIĆ: U GARAVICAMA IZVRŠEN ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI :: Semberija INFO ::

 

ČUBRILOVIĆ: U GARAVICAMA IZVRŠEN ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da se u Garavicama kod Bihaća dogodio najteži zločin koji se može dogoditi nad ljudskim bićima – zločin protiv čovječnosti i zločin genocida.

– Međutim, na žalost i na sramotu, za te zločine niko nije odgovarao, iako se odavno zna ko je te zločine lično počinio, nego je sve podvedeno pod kolektivni zločin ‘fašističkih okupatora i domaćih izdajnika’ i time su, na neki način, oslobođeni oni pojedinci iz ovih krajeva koji su zločin stvarno počinili – rekao je Čubrilović na obilježavanju 80 godina od stradanja Srba, žrtava ustaškog zločina u Garavicama kod Bihaća 1941. godine, gdje je prethodno služen parastos.

On je ukazao da odgovornost za to pada i na nosioce vlasti iz političkog režima bivše države, koji su zbog bratstva i jedinstva prećutkivali elementarnu istinu o zločinu koji je počinjen u Garavicama.

– Danas smo ovdje, na ovom istorijskom mjestu, da obilježimo stradanje srpskog naroda ovog kraja, genocidnih razmjera i posljedica, koje se dogodilo za svega nekoliko mjeseci prije 80 godina, u ljeto i ranu jesen 1941. godine, ovdje smo da se sjetimo nevinih žrtava i da im damo pomen. Nažalost, u istoriji srpskog naroda previše je ovakvih događaja, to jeste stradanja iz sličnih razloga, pobuda i ciljeva – istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je rekao da je jedini razlog zbog kojeg su stradali naši preci iz ovog kraja, kao i mnogi drugi širom ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, taj što je NDH imala jasnu namjeru, politiku i program, nažalost i praksu, da uništi ljude tačno određenog porijekla, nacije i vjere, a prije svega Srbe i Jevreje.

– Nikakvog drugog razloga nije bilo. Zbog toga to i jeste bio genocid, jer su u tom zločinu stradali svi, bez razlike, i muško i žensko, i staro i mlado, i djeca i starci, a svi su bili civili, jer tad ovdje nije bilo nikakvih vojski i borbi pa da se masovna ubistva mogu pravdati borbenim operacijama. Ne! Ovdje su ljudi pohvatani kod svojih kuća, dok su radili na njivama, ili bili u nekom drugom poslu, dovedeni na ovo stratište i svirepo pogubljeni, o čemu svjedoče masovne grobnice na ovom lokalitetu – istakao je Čubrilović.

On je rekao da je, prema nepotpunim podacima, na ovom mjestu stradalo između 12.000 i 16.000 Srba i manji broj Jevreja, od zločinačke ruke, bez ikakvog razloga i povoda.

– Za potomke žrtava, i za sve nas, važno je da se zna kakav strašan zločin je počinjen u Bihaću i Garavicama… Neizmjerno hvala svima, udruženjima građana i pojedincima, našoj Crkvi, koji su u posljednjih nekoliko godina svojim nesebičnim radom doprinijeli da se od zaborava otrgne zločin u Garavicama, da se on iznese na vidjelo dana, pred oči cijele javnosti…

-Hvala im što su prizvali sjećanje na ono što se dogodilo u ovim krajevima prije 80 godina. Time su i nas, današnje generacije potomaka tih žrtava i sve koji se na bilo koji način bavimo javnim poslovima, a dolazimo iz srpskog naroda kojem su pripadale garavičke žrtve, obavezali da njegujemo kulturu sjećanja na zločin u kojem su sve žrtve bile nevine, a jedini razlog za njihovu egzekuciju bila njihova nacionalna i vjerska pripadnost – naglasio je Čubrilović.

On je ukazao da se kulturu sjećanja mora obogatiti novim sadržajima, mora se omogućiti da se rehabilituje i redovno održava postojeće spomen-područje sa dosadašnjim obilježjem, da se završi spomen-kapela i drugi komemorativni sadržaji i objekti, a posebno da se obezbijedi da ovo spomen područje posjećuju učenici i studenti, i ne samo iz Republike Srpske, nego i iz svih drugih područja u kojima živi srpski narod.

– Zbog svega ovoga, u granicama svojih nadležnosti i drugih mogućnosti, moramo se založiti kod nadležnih vlasti Grada, kantona, Federacije BiH i zajedničkih institucija na nivou BiH da se prema ovom stratištu uvijek odnose sa najvećim pijetetom i odgovornošću, da se ne sprečavaju potomci žrtava da daju pomen svojim umorenim precima, da se nesmetano istražuje i publikuje istina o zločinu u ovim krajevima – naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je da nikada ne smijemo zaboraviti na gnusni zločin u Garavicama.